Kletskoppen!
Nou, bij het maken van de kletskoppen, heb ik weinig gekletst…
Ik ben niet zo’n kletser, maar ten tijde van bereiding hoorde je in ons huis alleen het geluid van de oven en af en toe wat gesnurk van de hond. Ik maakte ze namelijk afgelopen zondag, het weekend dat de klok een uur achteruit ging en ik al vroeg naast mijn bed stond. Om zes uur was ik klaarwakker… Mijn lieve vriendje & hondje echter niet.
Dus terwijl vriendlief boven lag te slapen en hondlief op haar mat lag te snurken, ben ik aan het bakken geslagen. Eerst een lekker ontbijtje waar ik het nog de hele ochtend op kon volhouden (de zondagochtend is meestal erg kort…): gebakken havermout, lekker met wat walnoten erdoor. Daarna deeg gemaakt voor heerlijke broodjes en terwijl dat stond te rijzen (ongeveer twee uur) kon ik kletskoppen bakken!
Waarom ging ik kletskoppen bakken?
Een verzoekje van de collega’s van Alwin. Een tijdje geleden maakte ik ook al kletskoppen (zonder foto’s te maken) met een half beslag. Die kletskoppen zijn met Alwin meegegaan naar zijn werk. Een aantal dames vond ze erg lekker, maar vonden het aantal kletskoppen toch wel weinig… 😉 Dus eigenlijk was het verzoek of ik ze nog een keer wilde maken, alleen dan wat meer. Dus ik ben nu aan de slag gegaan met een ‘heel’ beslag en het recept iets aangepast, omdat je van de vorige versie wel hele vieze vingers kreeg.
En nog een reden… een tijdje geleden maakte ik een heerlijk dessert: kletskoppen met bramen-mascarpone. Echt super lekker, maar ik gebruikte kletskoppen uit de supermarkt… Omdat het zo’n ontzettend lekker dessert was, heb ik mij voorgenomen om volgende keer eigengemaakte kletskoppen te gebruiken, want dan zou het ongetwijfeld nóg veel lekkerder worden. Dus dit was een oefensessie voor het geval ik weer een heerlijk dessert met kletskoppen ga maken.
Was het moeilijk om kletskoppen te maken?
Nee hoor, helemaal niet! Je bent er alleen wel even mee bezig (tenzij je een hele grote oven hebt). Het beslag maken, balletjes vormen, op de bakplaat en de oven in… Ik heb ze bakplaat voor bakplaat gebakken omdat ik er bij de vorige keer achter kwam dat er toch wel verschil tussen de bovenste bakplaat en de onderste bakplaat zat. Nu dus gewoon de bakplaat in het midden van de oven met zes balletjes er op…. en er kwamen ongeveer 50 koekjes uit… dus ik heb best veel bakplaten verwisseld… 🙂 Gelukkig hoeven ze maar zeven minuten in de oven, dus voordat je weer balletjes klaar hebt liggen en de vorige lading op een rooster hebt gelegd, begint de oven weer te piepen. Ach, bakje koffie erbij en ze zijn zo gebakken: heerlijk!
Waren ze lekker?
Ja, zeker! Heerlijk! Ik vond ze nóg lekkerder dan de vorige versie en het was fijn dat je niet zulke vieze vingers kreeg dit keer. De collega’s van Alwin zijn ook zeer tevreden, ook over het aantal. Alleen als een grote schaal staat, worden mensen een beetje inhalig en lopen er zo met een paar tegelijk weg! 😉 Ik ga er maar vanuit dat ze zo lekker werden gevonden, dat ze het niet bij eentje konden laten.
Kletskoppen

By november 2, 2012
Published:- Yield: ongeveer 50 kletskoppen
- Prep: 30 mins
- Cook: 60 mins
- Ready In: 1 hr 30 mins
Kletskoppen!Nou, bij het maken van de kletskoppen, heb ik weinig gekletst...Ik ben niet zo'n kletser, maar ten tijde van …
Ingredients
- 60 gram Vloeibare margarine of gesmolten roomboter
- 125 gram Witte basterdsuiker
- 75 gram Bruine basterdsuiker
- 80 gram Bloem
- 30 gram Amandelen grof gehakt
- 30 gram Hazelnoten grof gehakt
- 1 theelepel Kaneel
- 1 snufje Zout
- Bakplaten
- Bakpapier
Instructions
- Verwarm de oven voor op 190 graden en leg vellen bakpapier op de bakplaten.
- Hak de amandelen & hazelnoten grof.
- Meng de basterdsuiker (wit & bruin) met de kaneel en een snufje zout.
- Voeg de vloeibare margarine toe en meng alles met een mixer tot een homogene massa.
- Voeg de bloem, de noten en twee eetlepels water in delen toe en meng alles goed door elkaar tot een stevig deeg.
- Vorm balletjes van het deeg van ongeveer 1-2 centimeter dik.
- Leg (een deel van) de balletjes op de met bakpapier beklede bakplaat met een tussenruimte van ongeveer 8 centimeter (hoe groter de balletjes, hoe groter de tussenruimte).
- Bak de kletskoppen in de voorverwarmde oven in zeven minuten goudbruin & gaar. Zorg dat je de volgende bakplaat met balletjes klaar hebt staan om in de oven te schuiven en bak zo een tijdje door.
- Laat de kletskoppen even afkoelen op de bakplaat en schep ze dan over op een rooster (met een spatel of pannenkoekmes) en laat ze daar verder afkoelen.
- Eet smakelijk!
- Course: Gebak, cake, taart, etc.
- Skill Level: Makkelijk
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
19 reacties
Kletskoppen! 🙂 http://t.co/rixONi6d #recept #kletskoppen #bakken #koekjes
Kletskoppen http://t.co/dz4B3SI9 #eetblogpost
Wat een leuk en simpel recept! Wel vaak de bakplaat verwisselen, maar het is toch prut weer!
@Es Een grotere oven zou wel handig zijn inderdaad… 🙂 Maar het gaat dit weekend weer flink regenen, dus wat dat betreft! 😉 En het blijft lekker warm in huis!
@Gerry Grappig! Ben wel benieuwd hoe ze daar dan kletskoppen van maakte. Ik moet altijd aan David de Kabouter denken bij kletskoppen, vroeger kreeg je bij kletskoppen een zakje met David de Kabouter sticker voor in zo’n plakboek.
@Paul Ja hoor, gesmolten (room)boter kan ook prima. Te lang bakken kun je natuurlijk altijd doen… 😉
Kletskoppen: Kletskoppen! Nou, bij het maken van de kletskoppen, heb ik weinig gekletst… Ik ben niet zo’n kletser,… http://t.co/mKpKyNqf
News Kletskoppen! 🙂 http://t.co/Ex4c8KYZ #recept #kletskoppen #bakken #koekjes http://t.co/oUuyhAJA #bakkenthreefork
Ik heb vroeger vakantiewerk gedaan in een koekjesfabriek. Koekjes inpakken, alle koekjes die we misten (vaste medewerkers gingen ondertussen soms een sigaretje roken op het toilet) vielen aan het eind vd band in een grote bak en daar werden dan later kletskopjes van gemaakt. (zo heb ik het tenminste onthouden). Dit is dus altijd mijn associatie bij kletskopjes, maar ik heb ze zelf nog nooit gebakken. Zien er wel goed uit!
Mag die vloeibare margarine ook gesmolten roomboter zijn?
Ik was als kind al dol op kletskoppen. Vooral de afgekeurden van m’n moeder’s baksessies. Ze waren wat te lang gebakken en dus een beetje zuur. Vond ik eigenlijk best lekker i.c.m. die pinda’s …
Weet jij al wat je dit regenachtige weekend gaat bakken? Maak eens kletskoppen! http://t.co/rixONi6d
Kletskoppen http://t.co/oJ08rpAY via @MaaikyziCook mjammie, die zien er goed uit!
Pingback: Mijn kookweek – week 44 | Maaikyz iCook
Jummie! Vraagje: moet je de kletskoppen per se op de bakplaat bakken of lukt het ook op het rooster?
Ik heb namelijk maar één bakplaat…
Jeetje, daar vraag je me wat… Ik heb geen idee wat het effect is… De bolletjes zakken natuurlijk uit tot platte koekjes, dus ik weet niet of je dan gekronkelde koekjes krijgt door de ‘gaten’ van het rooster.
Wat je wel kunt doen, is van te voren bolletjes maken, zodra de bakplaat uit de oven is, de kletskoppen op een rooster leggen en meteen weer nieuwe bolletjes er op en hup, weer de oven in. Ik heb ook een paar keer bolletjes op een nog hete bakplaat gelegd en dit ging prima. Dan kun je ook meteen weer doorbakken.
Bedankt voor het meedenken! Ik ga het gewoon proberen, met één of twee laagjes aluminiumfolie onder het bakpapier.
Het zal later deze week worden, maar ik laat je sowieso weten hoe het is gelukt!
Leuk! 🙂 Ben benieuwd of het gaat lukken en of er nog verschil in zit (bakplaat en rooster kletskoppen)!
Ze zijn erg lekker! Alleen even iets teveel gegeten 😉
Ik heb ze toch allemaal op de bakplaat gemaakt. Volgens mij lukt het wel op een rooster als je er 1 of 2 lagen aluminiumfolie onder legt. Maar zoveel folie had ik niet meer.
Morgen afdelingsoverleg, kan ik er mooi wat van delen.
Pingback: Top 10 recepten - 1 jaar MiCook - MiCook
Heerlijk! Zelfs gelukt zone weegschaal 😀
Jeej! 🙂