Kokosmeel-cake met banaan

66

Een cake van kokosmeel met bananen & cacao nibs!

Een tijdje geleden kreeg ik van Mieke (van Puur Mieke) een pakketje met wat producten om eens uit te proberen. In dit pakketje zat onder andere kokosmeel & cacao nibs. Met de cacao nibs maakte ik ook al deze havermoutkoekjes, maar ik wilde ook snel iets doen met het kokosmeel. Al veel over gelezen, maar nog nooit iets mee gemaakt. Dit was mijn kans!

Ik vind het super leuk om te experimenteren met ‘nieuwe’ producten en al helemaal als ze de noemer ‘gezond’ (rijk aanΒ proteΓ―ne, vezels en goede vetten)Β krijgen. Ik las op de site van Heleen (Eet goed, Voel je goed) dat kokosmeel erg absorberend is en dat je het niet zomaar kunt vervangen in recepten (bijvoorbeeld in plaats van bloem). Daarnaast is het erg droog en moet je voldoende vocht toevoegen om het een beetje smakelijk te maken in baksels. Wil je meer weten over kokosmeel? Lees dan eens dit artikel van Heleen.

Na het lezen van alle informatie en wat recepten met kokosmeel, ben ik aan de slag gegaan en dit is het resultaat!

Kokosmeel-cake met bananen

Kokosmeel-cake met banaan

Ik moest eerst een beetje wennen aan de smaak, moet ik eerlijk zeggen. Dat het geen cake met romige boter & suiker is, dat is een feit en daar kun je hem ook niet mee vergelijken (iets met appels & peren enzo…). Maar na een paar hapjes begon ik de kokosmeel-cake steeds meer te waarderen en uiteindelijk zelfs lekker te vinden! πŸ™‚

In onderstaand recept staan 2-3 bananen. Dat klinkt misschien een beetje vaag, maar ik had twee flinke bananen. Heb je kleine bananen, gebruik er dan 2,5 of zelfs drie. Het kan geen kwaad, maar hou daarna de oven in de gaten. Het is sowieso verstandig om na achttien-twintig minuten even een kijkje in de oven te nemen. Iedere oven is anders en je wilt geen enorm droge cake…

Print Friendly, PDF & Email

66 reacties

 1. Nou ja zeg, dit is ook sterk. Precies op dit moment zit ik te zoeken naar eenr ecept voor bananencake met kokosmeel, en ik zie op de mail jouw blogpost binnenkomen!!!! Dat is dus bingo. Ziet er lekker uit, die ga ik vandaag of morgen letterlijk maken. Wel eerder cake van kokos meel gemaakt, die was heerlijk! Van de site eetgoedvoeljegoed. Dankjewel voor dit lekkere recept op het juiste moment:) Fijne dag!
  Petra

 2. Nou, idd, nou ja zeg! Ook ík had gisteren besloten eens iets te gaan maken met kokosmeel! Maar ik had nog geen recepten gevonden waarvan ik dacht, jÑÑh, díe ga ik maken!
  Nu dus wel πŸ˜€

  Hoop dat ‘ie lukt bij mij, dat wil nog wel eens tegenvallen…..

 3. Ha Maaike,
  Wat een teleurstelling:)
  Vanmorgen deze cake geprobeerd te maken, maar compleet mislukt… Niet gerezen, één grote brokkelpartij – overigens met prima smaak:). Wat er misgegaan kan zijn??? Geen idee.
  Ik denk dat ik er maar een soort crumble van ga maken, morgen voor ontbijt ofzo, over warme appeltjes met kaneel… en een beetje geitenyoghurt misschien…
  Wellicht doe ik jou nog ideetjes aan de hand….
  Groetjes,
  Petra

 4. Oooh, wat jammer Petra…. πŸ™ Balen!

  Bij mij is ie ook niet echt gerezen hoor, het blijft een plat ding… πŸ˜‰
  Maar brokkelig was hij niet…. Hoeveel bananen heb je gebruikt?

  Wel een goed idee, die crumble! πŸ˜‰ En fijn dat de smaak wel goed is!

 5. Hoi Maaike, ik heb 3 bananen gebruikt, daar kan het dus niet aan liggen…. Andere keer nog eens proberen misschien…

 6. Hmmm, raar hoor! Ik vind het echt ontzettend balen, Petra… πŸ™

  Misschien volgende keer minder banaan (of rijpere)? Ik weet het anders ook niet zo goed….

  Ik hoop dat je in ieder geval geniet van de crumble! πŸ™‚

 7. Ik had superrijpe bananen, het ei-banaanmengsel was ook echt heel vloeibaar. Don’t know. Maar ik had een superontbijtje vanmorgen met m’n crumble hoor, geen probleem!!! πŸ™‚

 8. Bedankt voor je recept! Heb net de cake gemaakt en hij is erg lekker. Wel blijft hij bij mij ook erg plat en hij is een beetje droog, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik maar 2 bananen in huis had dus dat was net te weinig. Denk dat ik de volgende keer een gedeelte van de kokosmeel vervang door amandelmeel. Wordt het vaak iets minder droog van.

  Morgen het kerstbrood proberen, wat ziet dat er ook lekker uit πŸ™‚

  • Wat leuk, Karin! πŸ™‚

   Bij mij blijft ie ook wel een beetje plat hoor! Maar wel lekker! πŸ˜‰

   Wat leuk dat je het kerstbrood ook gaan proberen! Ben benieuwd wat je er van vindt.

 9. Net gemaakt , maar ik vind het geen goed recept.Het bevat nauwelijks “vocht” waardoor het erg een droge kruimelige massa word.
  Nou bak ik aardig wat af, maar zo als op de foto word het niet.
  En zo te zien aan de comments , waren er helaas meer mensen die hierlast van hadden , jammer πŸ™

  • Wat ontzettend jammer & balen, Elvira…. πŸ™

   Ik heb ook al aardig wat foto’s en berichten gekregen van mensen waarbij de cake wel is gelukt. Zo raar dat het bij de één wel goed gaat en bij de ander niet… De foto’s zijn echt van de cake in het recept en heb hem later nog een keer gemaakt en toen kwam hij er net zo uit. Erg vervelend dat hij bij jou niet gelukt is… πŸ™

 10. Ik ben ook nog een beetje aan het experimenteren met kokosmeel en wat ik soms irritant vind is dat het zoveel vocht absorbeert. En het verschilt ook per merk. Ik las ergens dat je het beslag goed moet checken voordat je het in het bakblik stort. Is het te droog of te dik, meng er dan een beetje water, kokosmelk of andere plantaardige melk door. Hoeft soms maar een eetlepel te zijn. Als het beslag naar wens is, kan je hem bakken. Hoop dat jullie wat aan deze tip hebben!

 11. Ik heb hem vanmiddag gemaakt en na de reactie hier te hebben gelezen heb ik er wat amandelmelk aan toegevoegd want het deeg was inderdaad erg droog….
  Hij is heerlijk geworden!
  Bedankt voor dit recept. πŸ™‚

  • Wat leuk dat je hem hebt gemaakt, Trudy! πŸ™‚

   En wat fijn dat hij is gelukt met een beetje extra amandelmelk: erg fijn om te lezen!

 12. Hi Mieke,

  Ik ben nu 10 dagen bezig met paleo voeding. Het bevalt echt prima mededank aan jouw recepten.
  Vandaag heb ik bananencake met kokosmeel geprobeerd. Het is zeer goed gelukt… Echt yummie!
  Het beslag was ietwat aan droge kan merkte ik dus een beetje amandelmelk toegevoegd.
  Super bedankt! Fijne avond! Lidia

 13. Ik heb net deze cake gemaakt hij is totaal mislukt. Ik heb zelfs amandelmelk toegevoegd maar dit heeft niets geholpen. De cake is totaal niet gaar na 30 min en het is een groot brok. Wel appart dat dit recept bij andere wel lukt…

  • Nou Lisa, je bent niet de enige hoor! Ik heb’m een tijdje geleden ook gemaakt, maar bij mij werd hij heel droog en gebrokkeld… Wel anders mislukt dan de jouwe, maar toch.. Ik vraag me dan ook altijd af wat er mis ging…

  • Wat raar, Lisa! πŸ™

   Ik heb geen idee hoe het komt dat ie bij de één wel goed lukt en bij de ander niet… en zoals Petra hierboven aangeeft is hij bij haar juist op een andere manier niet gelukt…. Heel raar!

   Heb je misschien nog iets anders gebruikt?

   • Ik denk dat het toch de kunst is om de juiste dikte van beslag te krijgen en deze de juiste tijd te laten bakken. Fingerspitzengevoel dus πŸ˜‰ Kokosmeel zuigt gewoon ontzettend veel vocht op, ook na het maken van het beslag. Misschien helpt het dus als je het beslag even een paar minuten laat staan en dan kijkt of er nog wat vocht of meel bij moet? Sinds ik het op deze manier doe, lukken mijn cakes altijd πŸ™‚
    En als je een luchtigere cake wil, dan moet je een theelepel zuiveringszout (bij het meel) en een eetlepel citroensap (bij het vocht) toevoegen. Maar dan na het mengen niet meer te lang laten staan, want het zout en zuur gaan reageren door luchtbellen te maken en die moeten meteen ingebakken worden! Hoop dat jullie hier wat aan hebben.. En geef niet op, ik ben nu een jaar aan het bakken, begonnen als een leek en kan nu zelf mijn baksels verzinnen!

    • Bedankt voor de tips, Linda! πŸ™‚

     En wat leuk om te lezen dat je je eigen baksels kan verzinnen na een jaar! Super zeg! ZΓ³ leuk om te doen!

     • Hoi,
      Ik heb deze cake al een paar keer met succes gemaakt en vanmorgen wou ik hem weer maken maar had maar 1 banaan, ik heb er twee geraspte ( uitgelekte) appels bij gedaan en cacao. Boven op heb ik nog wat appelrasp en geschaafde amandelen gedaan. Hij was super! Helemaal niet droog en een mooie goud bruine bovenkant, misschien een tip door de appel bevat het deeg iets meer vocht dus smeuΓ―ger .

     • Oooh, klinkt super lekker Corine & bedankt voor de tip! πŸ™‚

      Wat leuk dat je hem al een paar keer hebt gemaakt!

 14. facebook_Ada Verhagen.680848015349611 on

  Ha Maaike, Ik heb vandaag voor ‘t eerst deze cake gebakken en …..Heerlijk ! Absoluut niet droog! Ik heb 3 grote !! eieren gebruikt en 2,5 grote banaan. De vanille essence vervangen door amandel essence, 35 min in de oven, daarna nog 5 min met oven uit en dicht en toen laten afkoelen in de openstaande oven. De cake rijst mss minder als een gewone cake maar door een niet te grote cakevorm te gebruiken is het nu toch mooi hoog formaat . Top recept !

 15. Ha ha ben ik op zoek naar een cake met kokosmeel en vind ik dit heerlijke recept! Ik heb alleen een vraag. Kan ik de Ahornsiroop weg laten?

  • Hoi,

   Ja hoor, je kunt de ahorn siroop wel weglaten, maar ik weet niet of het de smaak van de cake ten goede komt. Gewoon een keer proberen!

 16. Heerlijke cake!! Ik had geen vanille-extract, heb de siroop vervangen door honing en de cacaonibs door cacao. Mooie chocoladekleur en heerlijk van smaak.

 17. Ik vind hem lekker. Ik heb 3 bananen gedaan. Toen vond ik het deeg nog wat droog en toen heb ik een extra ei toegevoegd. 160 graden in de hete luchtoven 25 minuten

 18. Prima gelukt! Heb de tip wat vocht toe te voegen ter harte genomen, want “deeg” was in eerste instantie wat droog inderdaad. Cacao nibs vervangen door rozijnen. Voor herhaling vatbaar!

 19. Ik vond de eerdere comments ook handig, dus bij deze ook mijn ervaring na het bakken van deze cake.
  Ik heb m net gebakken en ik moet zeggen, hij is goed gelukt! Toen het de oven in ging had ik m’n twijfels. Het beslag was best wel erg droog. Ik heb nog 2 eetlepels amandelmelk toegevoegd, maar t bleef vrij droog en durfde niet nΓ³g meer melk toe te voegen. Een soort klomp van beslag ging de oven in.
  En gek genoeg; na 30 minuten was de cake nog best nat, zowel van binnen als buiten. Steeds n paar minuten erbij gedaan, met de temperatuur op 170, zodat t niet zou verbranden. En uiteindelijk na 42 minuten besloten dat t genoeg was. Heb de oven uitgezet en de cake nog 10 minuten erin laten staan. En toen was ie top! Niet meer nat en ook niet te compact zoals ik eigenlijk verwachtte (ik heb wel stiekem n theelepel bakpoeder toegevoegd!).
  Naar mijn smaak heeft ie toch wel ietsje teveel kokossmaak. Terwijl ik de kokosolie nog wel door gewone roomboter vervangen heb.
  Al met al n mooie cake geworden. Jammer dat ik er geen foto bij kan plaatsen. πŸ™‚
  Bedankt voor t recept!

 20. Ik heb net de cake gemaakt en het smaakt echt prima. Mijn cake bleef wel wat aan de zachte kant dus heb heb iets langer in de oven gehad. Ook totaal niet droog ! Bedankt voor het recept !

 21. Heel erg lekker!! Ik had maar twee eieren dus heb het 3e ei vervangen door een eetlepel chiazaad geweekt in 3 eetlepels amandelmelk. Absoluut niet te droog.

 22. Misschien een domme vraag, ben niet zo’n ervaren bakster. Is die 80 gram kokosolie gewoon 80 gram afwegen en dat smelten? Verder vroeg ik me af of je de olie ook bv door amandelmelk of zo kunt vervangen. Ben niet heel wild van de smaak van kokosmeel, dus wie weet heft amandelmelk dat wat op.

  • Hoi Mimi, Excuses voor de late reactie… Ik weeg het altijd eerst af en daarna smelt ik het. Ik weet niet of de kokosolie te vervangen is door amandelmelk. Het lijkt mij dat je dan wat vetstoffen mist in het bakproces, maar je kunt het altijd proberen. Je hebt volgens mij ook geur/smaakloze kokosolie. Wellicht kun je die eens proberen?

 23. naar aanleiding van alle comments heb ik 80 gram kokosmeel gebruikt en ca. 50 ml amandelmelk (tot het lekker smeuig en enigszins schenkbaar was) ook een theelepeltje wijnsteenbakpoeder toegevoegd. het resultaat: een HEERLIJK zachte smeuΓ―ge cake die hier thuis erg goed in de smaak viel.

 24. Zo apart om alle opmerkingen over ‘droog’ te lezen. Ik heb deze cake (zonder chocola maar met framboos) nu een paar keer gemaakt maar bij mij blijft hij juist ontzettend zompig. Snap niet wat ik verkeerd doe 😬 jullie een idee? Heb al geminderd met banaan maat dat maakt geen verschil helaas. Het smaakt wel goed maar wil zo graag eens meer ‘cake’ idee…

  • Hoi Joke, kokosmeel is wel een lastige, het bind niet echt dus je moet goed kijken naar hoe het beslag is geworden. Als het naar jouw idee nog te vloeibaar is, dan moet je er gewoon wat meer meel bij doen. Ik heb zelf altijd een beetje de dikte van aardappelpuree (sorry voor de gekke vergelijking maar kon niks bedenken wat in de buurt kwam haha..) succes!

   • Dank voor je reactie 😊 het is niet heel vloeibaar maar kan wel eens proberen om inderdaad meer meel te gebruiken, eens kijken wat er dan gebeurd haha πŸ˜ƒ

    • Gebruik je trouwens wel echt kokosmeel? Niet gemalen kokosrasp? Heb wel eens iets van de toko gehad wat echt niet werkte.. πŸ˜‰

  • Joke, het zal ook ‘zompiger’ worden door de framboos, want die vrucht bevat heel wat vocht. Misschien kun je die er na het bakken (met appel of zo) bijleggen?

   • Ik denk niet dat het aan de frambozen ligt (had het recept elders gevonden). Maar de hoeveelheid kokosmeel. Mijn peervariant was goed gelukt (zie reactie hieronder 😊).

 25. Het is gelukt 😊 heb ipv van chocola er peer in gedaan, vanille-extract had ik niet en heb ik weggelaten. Verder jullie ingrediΓ«nten aangehouden en nu ging het wel goed 😍 hij is lekker πŸ’›

 26. Al twee keer gemaakt. Een keer met extra pindakaas en een keer mer suikervrije chocolade i p v cacao nibs. De twee keer was het sappiger maar beide keren was het echt lekker. Dit ga ik wekelijks maken.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.