Krakeldingen

18

Koekjes bakken, het blijft leuk! Zeker op een regenachtige zondag… zo’n dag waarop je niet voor je plezier naar buiten gaat, druilerig, vies, nat.

Zo ook afgelopen zondag…. lekker binnen blijven dus en koekjes bakken, wat een heerlijke zondag.

Alwin wilde graag dat ik krakelingen ging bakken. Ik noem ze altijd krakeldingen… ik weet ook niet precies waarom. Tja, het zijn ‘dingen’ die kraken…? Nee, ik weet het gewoon niet, maar ik noem ze zo.

 

Eerst maar eens op zoek naar een recept. Online zoeken… veel recepten met bladerdeeg. Misschien wel lekker, maar niet heel erg leuk & uitdagend om te maken. Toch maar mijn kookboeken erbij gepakt (die wil ik toch wat vaker gaan gebruiken…). In twee boeken vond ik een recept voor krakelingen. Compleet anders… de recepten lijken écht niet op elkaar. De bloem en de boter, dat zit in beide, maar niet eens dezelfde hoeveelheden (voor hetzelfde aantal krakelingen). Euh… welk recept ga ik gebruiken…? Ik heb gekozen voor het recept uit een boek waar ik nog nooit wat uit gemaakt heb: Minibijbel Koekjes, biscuits & brownies met meer dan 150 recepten voor heerlijke koekjes & cakejes. Alleen wordt er bij dit recept geen suiker op de krakelingen gestrooid en dat hoort (vind ik) bij die krakende dingen. Ook mijn ‘grote vriend’ Wiki vind dat er een suikerlaagje op hoort, dus een kleine aanpassing op het recept….

Krakeling

De krakeling is een soort koekje. Het wordt vaak als typisch Nederlands beschouwd, maar ook in Scandinavië is het een bekende zoetigheid.

Het koekje kenmerkt zich door zijn specifieke vorm. Het deeg wordt in een lange sliert gerold, waarna de uiteinden kruislings teruggeslagen worden naar het midden van de sliert. De krakeling wordt afgewerkt met een suikerlaagje of grove suiker en eventueel kaneel. Een groter formaat van de krakeling wordt vaak geserveerd bij de koffie op begrafenissen en crematies. De vorm staat dan symbool voor het begin en het einde van het leven. In Geraardsbergen is de krakeling een ringvormig broodje, ook wel ‘mastel’ genaamd, dat vooral bekend is van de krakelingenworp.

Kijkend naar de niet ophoudende regen, ben ik aan de slag gegaan. Erg benieuwd naar het resultaat vooral omdat het andere recept zoveel afweek. Spannend hoor! Gelukkig hoefde ze niet zo lang in de oven en het afkoelen was ook snel gebeurd. Tijd om te proeven. Hmmm, lekker! Oooh, erg lekker! Nee, het is niet de variant die je in de supermarkt koopt, niet die krakelingen waar meer lucht in zit dan dat het koekjes zijn… Het zijn stevige koekjes, ze kruimelen een stuk minder en zijn ontzettend lekker!

Alwin heeft een pot vol met krakelingen (dit recept is voor 40 stuks en die hebben we niet allemaal zelf opgegeten) mee naar zijn werk genomen en de collega’s vonden ze ook erg lekker. Alwin was ook erg blij met het resultaat! Ze zijn niet moeilijk om te maken, dus makkelijk zelf te maken en zo ontzettend lekker (of had ik dat al gezegd 😉 ).

Heerlijke krakelingen

Heerlijke krakelingen

Print Friendly, PDF & Email

18 reacties

  • @Mannin: Hihi! Ligt de keukentafel weer helemaal vol met boeken…. 😉 Het andere recept is met gist… totaal anders dus…

 1. Ze zien er heerljik uit Maaike.
  Ik ben gek op krakelingen, liggen nu ook in de koektrommel thuis.
  Heb ze alleen nog nooit zelf gemaakt. Een schande!
  Ga ik eens doen! En dan inderdaad ook het deeg zelf maken.

  • Dank je wel, Brenda! Lekker zijn ze hè!? Inderdaad een schande…. 😉 Met dit beslagje maak je er meteen 40, dus dan zit de koektrommel weer mooi vol! 🙂

 2. De hele tafel vol met boeken…hoe kom je daar nou bij?!? *trekt engelachtig gezicht* Ik ben wel benieuwd naar je andere recept, heeft alwin niet nog eens zin in krakelingen? Heb jij een mooi excuus om dat andere recept ook eens uit te proberen!

  • Hahaha, als het aan Alwin ligt, bak ik de hele dag door koekjes! 😉 Misschien ga ik binnenkort het andere recept toch maar uitproberen….

 3. Hoi Annie,

  Jaaa! Fijn! Mijn ontzettend lieve vriend heeft gisteravond het probleem opgelost! 🙂 Ik was alleen vergeten dat ff hier te melden, maar fijn dat je het zelf al hebt gezien! Veel plezier met bakken! 🙂

 4. Pingback: Mijn kookweek – week 5 | Maaikyz iCook

  • Hoi Es,

   Dank je! 🙂
   Waarschijnlijk wel… Ik zou alleen niet een heel zakje gebruiken, omdat er geen ‘gewone’ suiker in het recept wordt gebruikt… Ik weet het niet helemaal zeker, dus je kunt er ook voor kiezen om de koekjes te bestrooien met vanillesuiker ipv kristalsuiker.
   Ben benieuwd of het lukt! Laat je het weten? 🙂

 5. Pingback: Chocolade vogelnestjes | Maaikyz iCook

 6. Tegenwoordig weten de jonge Nederlanders NIETS af van de kolonie waar onze voorouders gewoond hebben en gevochten en gestorven zijn, voor VIER HONDERD jaren. Namelijk het tegenwoordige Indonesie ! Waar “KERAK KELING” een zwarte korst betekent !
  En dat erlogischerwijze veel woorden tot z.g. “leenwoorden” wrden

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.