Lijnzaad koekjes

4

Soms wil je gewoon heel graag koekjes bakken… maar je weet ook dat als je koekjes gaat bakken zonder reden, dat je ze zelf gaat opeten… in ieder geval een deel. Om over het uitlikken/lepelen van de kom maar niet te beginnen… Doen jullie dat ook?

Vroeguh, toen ik nog een klein & onschuldig meisje was, bleef er altijd veel meer beslag in de kom zitten dan dat eigenlijk de bedoeling was… lekker met de spatel door de beslagkom en smullen… ach, ik ben vast niet de enige! šŸ™‚

Vandaag heb ik koekjes gebakken waarbij het uitlepelen van de kom bijna niet mogelijk was… ik heb ‘gezonde’ koekjes gebakken. Met lijnzaad, havervlokken, tarwe zemelen, en weinig (minimaal) boter & suiker. De basis voor dit recept komt dan ook uit de januari editie van Light Koken. Deze editie bevat meer heerlijke recepten met lijnzaad, maar ja, ik wilde zo graag koekjes bakken!

Eigenwijs als ik ben, heb ik weer een aantal ingrediƫnten gewijzigd: bijvoorbeeld een deel boter vervangen door banaan (altijd weer afwachten of het dan lukt), maar het zijn heerlijke koekjes geworden. Koekjes, lekker voor bij een kopje koffie of thee!

Je kunt ze ook als energierepen gebruiken voor bij het sporten: havervlokken helpen namelijk vet verbrandenĀ en spieren opbouwen, dat komt voornamelijk door de langzame koolhydraten die traag en gelijkmatig in de bloedbaan worden opgenomen. Ook lijnzaad zorgt voor energie (bij het sporten):

Lijnzaad

De heilzame werking van deze kleine zaadjes was al bekend bij de oude Grieken: lijnzaad zit vol voedingsstoffen en gezonde vezels en bevat weinig calorieƫn.

  • Eiwit, calcium, ijzer, fosfor en vitamine E in lijnzaad zorgen voor energie, een goede weerstand, een zachte en soepele huid en gezonde spieren en botten.
  • In Ć©Ć©n eetlepel lijnzaad zit vijf gram vezels, dat is ongeveer 15% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. De vezels zuiveren de spijsvertering en zorgen zo voor een gezonde darmflora.
  • Lijnzaad bevat weinig calorieĆ«n maar geeft wel een verzadigd gevoel. Daarom wordt lijnzaad ook vaak gebruikt om wat gewicht krijgt te raken.

Bronnen: Lightkoken, NaturaltherapypagesĀ (foto).
Print Friendly, PDF & Email

4 reacties

  1. Pingback: Top 10 recepten - 1 jaar MiCook - MiCook

  2. Pingback: Mijn kookweek - week 33 - MiCook

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.