Magische korst custard taart

6

Een custard taart met een magische korst…klinkt spannend toch?!

De magische reis naar de magische kort taart begon bij Just a Pinch waar ik het recept zag. Magic crust custard pie: zo noemen ze hem daar…

Het stukje taart op de site ziet er wel lekker uit, niet bijzonder ofzo, maar voor een nagerecht, prima. Even verder lezen, want die titel spreekt mij dan wel weer aan. ‘Stop alle ingrediënten in de blender’, staat er… Dat is eigenlijk het enige… ingrediënten afwegen, in de blender stoppen, overgieten in een ovenschaal en bakken. Jeetje… bijzonder… ik heb nog nooit een blender gebruikt om taart mee te bakken, ik gebruik mijn blender vooral voor smoothies…

Hmmm…. nog maar even laten liggen, er zijn nog zoveel andere leuke dingen om te bakken. Maar gisteren kwam ik hem weer tegen… Toch maar eens een poging wagen? Boter, bloem, eieren, suiker, melk en een beetje vanille essence, moet te doen zijn. Ach, waarom ook niet! Ik ga een taart met een magische korst bakken.

Alles afwegen, in de blender, overgieten in een ovenschaal/taartvorm: een kind kan de was doen… Oeps, mijn taartvorm is te klein, euh, waar is die andere… sjips, in de vaatwasser (die aan stond…), nou ja, dan maar niet het hele mengsel in de vorm. Of dat nou zo slim was….

Ik weet dus niet of mijn ‘bakproces’ helemaal goed is gegaan, omdat ik niet het hele mengsel heb gebruikt, maar magisch was het zeker… en nog lekker ook! Door alle ‘stress’ van de taartvorm, ben ik vergeten om de nootmuskaat op de bovenkant te strooien voordat ie de oven in ging (en ik had het potje nog zo netjes klaargezet), maar het was een heerlijk nagerecht! Vooral warm is hij super lekker, maar ook koud kun je er nog van genieten.

Het magische? De bloem zakt naar de bodem en hierdoor ontstaat een mooie korst aan de onderkant. De bovenkant is echter nog magischer, maar ik weet niet precies of dat nou komt omdat ik niet het hele mengsel heb gebruikt of dat dit zo hoort… De ‘originele taart’ kwam in ieder geval ook een stuk hoger uit de oven dan dat hij uiteindelijk geserveerd werd (aan de foto’s te zien). De taart kwam zo uit de oven:

Hoog hè!? En naarmate ik foto’s aan het maken was, zag ik hem inzakken. Niet raar natuurlijk en als de taart op de ‘originele taart’ moest gaan lijken, was dit ook wel de bedoeling… Maar ik heb dus geen idee of dit zo hoort… ik denk het niet… Ik denk dat ie gewoon ‘normaal’ uit de oven moet komen… misschien komt het ook wel omdat ik de nootmuskaat vergeten ben, ik weet het niet… Maar het was een magisch proces… Hieronder wat foto’s, maar kijk vooral naar het eindresultaat bij het recept… dat verwacht je toch niet als dit uit de oven komt?!

Maar waar het natuurlijk echt om gaat, is de smaak! En deze magische custard taart is (vooral warm) erg lekker: een prima nagerecht!

Smaakt ook prima met kokosmelk of een beetje kaneel bovenop. Een beetje variëren met deze taart is mogelijk… je kunt ook een deel van de suiker vervangen door ahorn of agave siroop of wat gemalen kokos door het mengsel doen… mogelijkheden zat!

Toen ik het recept las, dacht ik eerst: “ja, maar de custard dan?”, dus heb ik maar even opgezocht wat custard precies is en ja hoor, dit is een custard-taart! 🙂

Custard

Custard is een mengsel van eieren en melk dat verdikt wordt door het te koken. In de meeste gevallen wordt het gebruikt als een nagerecht, maar het wordt ook gebruikt voor het maken van pudding, quiche en andere soorten gerechten. Het kan zowel zoet als hartig bereid worden.

Voor een nagerecht wordt het vaak gebruikt in combinatie met vanille en suiker of een zoetstof. Dan vormt het de basis voor vla, pudding en dessertsauzen. Custard wordt ook regelmatig toegepast in gebak. In de Franse keuken wordt het ook regelmatig gebruikt, het is onder andere terug te vinden in crème brûlée (of crème anglaise).

Bron: Wiki
Print Friendly, PDF & Email

6 reacties

  1. Pingback: Nutella cake in een kopje - MiCook

  2. Pingback: Mijn kookweek - week 33 - MiCook

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.