Mango vanillekwarktaart

12

Gisteren schreef ik over mijn experimentje met chia zaden, die je, geweekt in water (er ontstaat dan een soort gel), kunt gebruiken als vervanging van boter en/of olie. Leuk hoor, dat experimenteren!

Mijn eerste (veilige) experimentje bestond uit het maken van een koekjes taartbodem met chiagel in plaats van boter en die is erg goed gelukt! Ik had al een proefsessie achter de rug, omdat mijn (ietwat mislukte) bodem met Maria biscuitjes niet door kon gaan als taartbodem (te weinig gel, waardoor de bodem nogal kruimelig was). Delen waren wel ‘mooi’ geworden, andere delen vielen wat uit elkaar… Jammer, maar daardoor kon ik wel proeven: de bodem smaakte heerlijk.

De tweede bodem die ik maakte met volkoren biscuitjes moest dus wel goed & lekker zijn! En zeg nou zelf, dit ziet er toch goed uit:

Ik heb het ‘risico’ genomen en deze bodem niet voorgeproefd, maar er een mango vanillekwarktaart van gemaakt! Ik had van te voren nog niet echt iets in gedachten (ik wist niet of dit experiment überhaupt zou lukken), maar toen ik in de koelkast keek, zag ik een hele mooie grote mango liggen en een bak vanillekwark… tja, makkelijke keuze toch. Om in de stijl van de taartbodem met een ‘gezonde twist’ te blijven, heb ik geen slagroom gebruikt. Omdat ik bang was dat de (gepureerde) mango & kwark niet stevig genoeg zouden zijn, heb ik een paar blaadjes gelatine gebruikt. Deze taart is dus (met uitzondering van de volkoren biscuitje) best calorie-arm!

Ik heb deze taart in een springvorm van 19 centimeter gemaakt en heeft daardoor een wat dikkere bodem. Je kunt de taart ook prima maken in een springvorm van 22-24 centimer met de aantallen die hieronder staan aangegeven.

Ow ja, en de smaak!? Hij was heeeerlijk! Echt super lekker. Zelfs Alwin (die normaal niet zo van de kwarktaarten is, helemaal niet zonder slagroom) vond hem errug lekker. Super lekker zelfs… (waren zijn woorden)… Hij vond de taart wel iets banaan-achtigs hebben… Euh, schat, er zit geen gram banaan in… Maar ik moet hem toch een beetje gelijk geven, hoe raar dat/het ook is! 😉

Nou ja, we hebben in ieder geval weer zitten smullen en er zijn nog stukjes voor vanavond over, dus je kunt wel raden wat wij vanavond bij de koffie nemen…!

Print Friendly, PDF & Email

12 reacties

 1. Pingback: Budget Afvallen

  • Thx!

   Goeie vraag! Ik weet het niet… Misschien dat het wel kan, maar dan met iets meer gelatine omdat vla over het algemeen wat ‘vloeibaarder’ is…? Waarom wil je geen kwark gebruiken?

 2. STEFANIE DE FOUR on

  ik vind hem super lekker en heb hem al heeeeeeeel vaak met succes gemaakt. Vandaar dat ik hem wat wil aanpassen…Denken jullie dat het met ander fruit kan? En zo ja, welk fruit aub?

  dank bij voorbaat! Alle suggesties welkom 🙂

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.