Mijn kookweek – week 4

4

Wat een week hè!? Aan de ene kant van Nederland ligt inmiddels sneeuw (gaat die winter dan eindelijk komen…?), aan de andere kant van Nederland (onder andere hier) is het nog herfstig met veel wind, regen en temperaturen boven de nul.

Eigenlijk begin ik wel een beetje flauw te worden van al die regen. Het zijn ook geen kleine buien meer, maar urenlang regen. Te lang om de wandeling met de hond uit te stellen (het beessie moet toch een keer naar buiten…), dus hop, regenkleding weer aan en door de blubber stampen. Nou vind Mac dat niet zo erg, maar wij vinden het minder leuk…

Afijn, de winter komt steeds dichterbij, dus vaker winterkost op tafel! Op de één of andere manier hadden we behoefte aan aardappels deze week. We eten ze niet vaak, dus deze week is een uitzondering, maar we hebben zitten smullen!

Maandag

De week begon met boerenkool. En zoete aardappelen. Lekker winters! Geen stamppotje hoor, we aten zoete aardappel met cajun-boerenkool & spekjes.

Zoete aardappel met cajun-boerenkool & spekjes

Zoete aardappel met cajun-boerenkool & spekjes

Dinsdag

Dinsdag maakte ik een soort-van-omelet met tomaten & mozzarella. Iets teveel tomaat waardoor het geheel er écht niet uit zag…. Maar wel heel smakelijk! Nog een bak sla ernaast en we gingen weer tevreden van tafel af.

Woensdag

Tijd voor rode kool! Limoenquinoa met rode kool, kip & pinda’s. Knapperige rode kool met quinoa, kipfilet en wat pinda’s met een fris tintje door de limoen. Heerlijke doordeweekse maaltijd!

Limoenquinoa met rode kool, kip & pinda's

Limoenquinoa met rode kool, kip & pinda’s

Donderdag

Aangezien ik de avond ervoor een extra portie had gemaakt, aten we donderdag weer hetzelfde, rode kool dus! Lekker makkelijk en het kwam erg goed uit omdat het een drukke dag was!

‘s Avonds super leuke food-post: de FoodWeLove box kwam binnen. Altijd een feestje om open te maken. Deze maand staat de box in het teken van guilty pleasures van Monique van Loon van Culy. Een box vol ontzettend lekkere dingen dus, waaronder goddelijke nougat van Dreams of Magnolia. Té lekker…. de nougat heeft bij ons geen lang leven gehad….

FoodWeLove - Guilty Pleasure

FoodWeLove – Guilty Pleasure

Vrijdag

Tot nu toe niet echt veel aardappels hè…? Na de zoete aardappels van maandag, stonden er vrijdag ‘gewone’ aardappels op tafel. Aardappels & aubergine uit de oven met knoflook & peterselie: zó lekker!

Aardappels & aubergine uit de oven

Aardappels & aubergine uit de oven

Zaterdag

Alwin was de hele dag weg, maar ik was ‘gewoon’ thuis. Maar niet alleen (ja, Mac was er ook…). Mannin van Baksels.net kwam op visite en samen begonnen we weer aan een ‘bakproject’. Ons vorige bakproject bestond uit deze (bijna) perfecte macarons waar we erg trots op zijn. Dit keer deden we een poging om apfelstrudel from scratch te maken. Het meeste werk zat in het deeg. De vulling is niet zo’n uitdaging.

Vol goede moed begonnen we en na tien minuten hadden we eigenlijk al niet meer zoveel hoop…. Het deeg was veel te nat, maar na het toevoegen van wat bloem (en nog wat…) en flink kneden kwam het toch nog goed. De vulling was dus niet zo’n uitdaging, maar mijn oven in combinatie met de apfelstrudel wel… Uiteindelijk kwam er een apfelstrudel uit de oven waar we allebei niet zo blij mee waren en dat is best wel heel erg balen. Ach, het was weer een ontzettend gezellige middag: dat maakte veel goed!

Gelukkig hadden we twee porties deeg (één portie lag nog mooi te zijn op het aanrecht), maar die dag geen tijd meer om een tweede versie te maken. Mannin nam het deeg mee naar huis en stond de volgende ochtend weer vroeg in de keuken om wél een goede versie te maken. We hadden zaterdag al helemaal uitgezocht waar het één en ander verkeerd was gegaan en wat we moesten veranderen. Nog even wat ‘klooien’ met de oven en daar kwam een prachtige apfelstrudel uit de oven! Jeej! Het recept kun je hier lezen!

Apfelstrudel from scratch

Apfelstrudel from scratch

Een middagje in de keuken…. Alwin was pas laat thuis…. geen zin om meer ‘echt’ te koken. We aten een broodje shoarma. Gewoon, omdat het kan! 🙂

Zondag

Gelukkig bleef het ‘s ochtends droog en konden we genieten van een heerlijke boswandeling met Mac. Eén blubberbende: des te leuker voor Mac. Daarna nog even zwemmen (al was het maar om al die blubber van Mac af te halen) en weer naar huis. ‘s Avonds stonden we samen in de keuken om deze heerlijke stoofpot van aardappels (daar zijn ze weer…), peen, pastinaak & spekjes te maken: zó lekker!

Heerlijke stoofpot met aardappels, peen, pastinaak & peterselie

Stoofpot met aardappels, peen, pastinaak & peterselie

Nieuwe recepten

Dat was mijn kookweek! Nog even de nieuwe recepten van deze week op een rijtje! Hebben jullie nog wat lekkers/bijzonders/leuks meegemaakt afgelopen week?

Tot volgende week!

Week 4

  1. Limoenquinoa met rode kool, kip & pinda’s
  2. Speculoos bonbons
  3. Bananenbrood uit het Voedselzandloper kookboek
  4. Verfrissende ijsbergsalade
  5. Quinoa ontbijt met warme peren & vanille

Print Friendly, PDF & Email