Peren-speculaas smoothie

6

Tijd voor een echte herfst smoothie!

Het is vandaag namelijk officieel herfst. Het weer was nog redelijk aangenaam vandaag, best wat zon gezien, maar ook behoorlijke buien. Het wisselt elkaar wat af, maar gelukkig meer zon gezien dan buien. Bij herfst moet ik, naast de prachtige & heerlijke boswandelingen die je dan kunt maken, altijd denken aan peren & appels: allebei heerlijk.

Toen ik deze appeltaart smoothie voorbij zag komen, moest ik meteen denken aan de peren die ik gister kocht (logisch hè…). Natuurlijk ook heerlijk om zo uit de hand te eten, even op te warmen of met wat yoghurt eten, maar een smoothie van peren is natuurlijk ook lekker!

Dit keer geen über gezonde, want dat ‘taart’-deel sprak mij ook wel aan, dus een peren-speculaas smoothie. Super lekker! Wat kun je toch geweldige dingen doen met een blender. Beetje appelmoes, wat Griekse yoghurt met honing, kaneel, peer én speculaas, even blenden en er staat een heerlijk smoothie klaar: pure verwennerij op deze eerste herfstdag!

Tja, en waarom heet speculaas eigenlijk speculaas? Er zijn meerdere verklaringen:

Speculaas

Speculaas is een soort koek die vooral rond het sinterklaasfeest populair is. De laatste decennia is het echter normaal geworden het hele jaar door speculaas te eten. Speculaas wordt voornamelijk in Nederland en België gemaakt en gegeten.

Er zijn meerdere verklaringen voor het woord speculaas:

  • Het Latijnse woord speculator (‘hij die alles ziet’); wat tevens de bijnaam is van Sint-Nicolaas;
  • Het Latijnse woord speculum (spiegel), omdat een speculaaspop het spiegelbeeld is van de afbeelding op de koekplank waarmee het gemaakt is;
  • In ouder Nederlands betekende speculatie “overdenking” of “vermoeden”. De koek werd daarom (mogelijk schertsend) speculatie genoemd omdat het oorspronkelijk een gebak voor fijnproevers was. Speculatie in de betekenis “veronderstellen” of “bedenken” kan impliceren dat het gebak een soort “fantasiegoed” zou zijn.
  • Er zou ook een verband kunnen zijn met specerij, een verwijzing naar de kruiden die speculaas typeren.
Bronnen: Wiki, BakkerAmmerlaan (foto).
Print Friendly, PDF & Email

6 reacties

  1. Pingback: Tropical smoothie | Maaikyz iCook

  2. Pingback: Heeeerlijk avondje! | Maaikyz iCook

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.