Postelein salade met appel & peer

2

Winterpostelein… zelf zou ik het niet zo snel kopen, ik kom ook weinig recepten tegen met postelein. En dát is nou het leukste aan de Streekbox: je krijgt verse ingrediënten thuis die je zelf niet zo snel zou kopen en daar ‘moet’ je dan wat mee (want eten weggooien doen we niet…).

Soms maak ik gebruik van de handige recepten-lijst die bij de Streekbox zit, soms maak ik iets heel anders en soms pas ik de recepten een beetje aan. Omdat ik nog nooit iets met postelein heb gemaakt, ben ik maar een beetje voor ‘safe’ gegaan en heb ik het recept uit de Streekbox erbij gepakt, wat kleine wijzingen en toevoegingen en aan de slag! Ik heb dit keer een kleine versie gemaakt als voorgerecht, maar je kunt deze salade ook prima als healthy lunch eten.

Een heerlijke postelein salade met appel, peer, pijnboompitten, een uitje en natuurlijk een dressing. Van te voren geen idee of het een smakelijk voorgerecht zou worden, maar hij was heerlijk! Alwin kreeg eigenlijk de neiging om de salade op te eten (ik had een beetje veel gemaakt voor een voorgerechtje…) en het avondeten over te slaan… zo lekker vond hij de salade! Een bijzonder lekkere combinatie!

Postelein salade met appel & peer

Postelein salade met appel & peer

Eerst nog wat informatie over postelein en dan snel door naar het recept!

Postelein

Oorspronkelijk komt postelein uit het verre oosten. En van daaruit is het via Egypte en het oude Romeinse rijk in onze streken terecht gekomen. Postelein is een redelijk onbekende ‘vergeten’ groente. Dat is jammer, want de verfijnde, scherpe, licht zure smaak past in tal van gerechten. Er zijn 2 soorten: zomerpostelein en winterpostelein. Je herkent postelein aan de heldergroene, kleine, ruitvormige blaadjes op dikke vlezige steeltjes die soms wat roze zijn aan de onderkant. 

Een maaltje met postelein is een flinke boost voor je gezondheid: het bevat meer ijzer dan spinazie en is superrijk aan andere mineralen en vitamines. Reken 350-400 gram rauwe postelein per persoon voor je dagelijkse2 ons groenten.

Bronnen: Groentenenfruit.

 

Print Friendly, PDF & Email

2 reacties

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.