Quinoa broodcake met banaan & dadels

18

Een quinoa broodcake mét banaan & dadels.

Is het een cake of is het een brood? Of een soort koek (denk: ontbijtkoek) Het blijft een lastig verhaal… Nee, het is geen écht brood, het is geen cake, maar je kunt het als beide eten. Deze quinoa broodcake is namelijk heerlijk om te eten bij een kopje koffie of thee (als een soort cake dus), maar ook lekker om mee te lunchen en er eventueel nog wat lekkers op te smeren (zoals je met brood ook wel doet…). Een broodcake dus. Met quinoa, banaan & dadels! Zonder suiker, zonder ei, zonder zuivel, zonder soja & zonder gluten! Maar mét smaak!

En dat het een broodcake zonder iets zou worden (je begrijpt wel wat ik bedoel, toch…), dat was precies de bedoeling. Ik kreeg namelijk een tijd geleden een vraag van Petra of ik ook een recept had voor een brood/cake achtig iets met quinoa zonder gluten, ei & suiker. Leuke vraag, want dat recept had ik niet, maar al wel een aantal pogingen gedaan om zoiets te ‘vormen’. Bij deze experimenten lag het meestal niet aan de smaak, maar vooral aan de structuur. Als je de broodcake wilt aansnijden en hij valt vervolgens volledig uit elkaar, dan is er iets niet goed gegaan… Of een versie die veel te ‘compact’ is, wat ook weer niet ten goede komt aan de smaak.

Een uitdaging dus! Maar wel een leuke! Ik ging aan de slag… Een versie ‘gezoet’ met mango & banaan. Het werd weer een compacte versie… smaak was prima, de structuur was belabberd. Iets met een rubberachtige korst… bah! Petra maakte ook een versie (gezoet met abrikozen), maar die was juist weer te brokkelig. Smaak ook helemaal prima, maar die structuur…

We lieten het even rusten…. Totdat ik dit recept van Caroline weer tegen kwam: Bananen-speltbrood. Die staat namelijk op mijn ellendig lange lijstje met al die ‘dingen’ die ik nog eens wil maken….Caroline raakte geïnspireerd door haar dochter en een recept uit het boek Gezond genieten van Amber Albarda (echt een leuk boek, staat hier ook in de kast). Ik dacht meteen: dat recept ga ik ombouwen en er een quinoa broodcake van maken. Een aantal ingrediënten weggelaten, wat ingrediënten vervangen en hup aan de slag!

Quinoa broodcake met banaan & dadels

Quinoa broodcake met banaan & dadels

Het ‘beslag’ beloofde veel goeds! Nog even de oven in en 40 minuten wachten…. De oven uit en ook dat zag er goed uit. Af laten koelen dan maar… Een paar uur later had de broodcake nog dezelfde vorm (jippie!) en kon het proeven beginnen. Hij was zowaar erg lekker! Wow, een goede structuur én een goede smaak! Alwin vond hem ook erg lekker, maar om de smaak écht te testen, heb ik nog een chocoladecake gebakken (zo één met boter, eieren & suiker…..) en beide zijn de volgende dag meegegaan naar de collega’s van Alwin. De quinoa broodcake was populair! 🙂 Hij was als eerste op, een aantal mensen vroegen meteen om het recept en vonden eigenlijk dat ik voor de volgende dag nog wel een versie mocht bakken. Ik was blij (nog steeds hoor)! Missie geslaagd!

Print Friendly, PDF & Email

18 reacties

 1. Hoi Maaike,
  Wat een leuk verhaal heb je erbij gemaakt! En prachtige foto’s! Ik zet dit recept hoog op m’n verlanglijstje! Op dit moment even andere dingen te doen, maar het ziet er zó lekker uit! Erg bedankt voor alle moeite. Het resultaat mag er zijn, zo te zien in ieder geval, maar ik heb er wel vertrouwen in:)
  Fijne dag!
  Groetjes,
  Petra

 2. Hoi Petra,

  Dank je wel! 🙂

  Ik ben erg benieuwd wanneer je hem gaat maken en wat je er van gaat vinden!

  Fijne zondag nog!

 3. Hoi Lotty!

  Ik heb om eerlijk te zijn niet zoveel ervaring met boekweitmeel, maar aangezien het om zo’n kleine hoeveelheid gaat, lijkt het me geen probleem. Je kunt eventueel ook wat extra quinoa meel gebruiken in plaats van amandelmeel!

 4. Supergaaf dit recept. Ik ben hem nu aan het maken. Hoop zo dat hij goed de oven uit komt. Ik heb iets meer quina (gekookt) gebruikt en minder banaan, maar daarbij weer een halve appel bijgevoegd, een paar rozijnen en kokosolie ipv olijfolie. Ook wat chiazaadjes erdoor gedaan. Ben superbenieuwd. Dank je wel iig voor het delen

  • Wat leuk, Femke! 🙂

   Oh, klinkt goed allemaal! Dat moet wel een lekkere versie worden! Ik ben erg benieuwd! Laat je weten hoe hij uit de oven is gekomen? 🙂

 5. Pingback: Inspiratie voor de paasbrunch - MiCook

 6. Hoi! Hij ziet er heerlijk uit. Ik vroeg me af of ik de amandelmeel kon vervangen voor een ander meel i.v.m met allergie, en of boekweit of kokosmeel een optie is, of wat extra kokosmeel? En de olijfolie voor kokosolie 🙂

  • Hoi!

   Dank je wel! Tja, dat is altijd een beetje experimenteren… Gewoon proberen, zou ik zeggen. Je merkt snel genoeg of het mengsel wellicht wat te droog of te nat is en ff in de gaten houden of de oventijd wellicht wat moet worden aangepast. Succes!

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.