Quinoa broodcake met banaan & dadels

18

Een quinoa broodcake mét banaan & dadels.

Is het een cake of is het een brood? Of een soort koek (denk: ontbijtkoek) Het blijft een lastig verhaal… Nee, het is geen écht brood, het is geen cake, maar je kunt het als beide eten. Deze quinoa broodcake is namelijk heerlijk om te eten bij een kopje koffie of thee (als een soort cake dus), maar ook lekker om mee te lunchen en er eventueel nog wat lekkers op te smeren (zoals je met brood ook wel doet…). Een broodcake dus. Met quinoa, banaan & dadels! Zonder suiker, zonder ei, zonder zuivel, zonder soja & zonder gluten! Maar mét smaak!

En dat het een broodcake zonder iets zou worden (je begrijpt wel wat ik bedoel, toch…), dat was precies de bedoeling. Ik kreeg namelijk een tijd geleden een vraag van Petra of ik ook een recept had voor een brood/cake achtig iets met quinoa zonder gluten, ei & suiker. Leuke vraag, want dat recept had ik niet, maar al wel een aantal pogingen gedaan om zoiets te ‘vormen’. Bij deze experimenten lag het meestal niet aan de smaak, maar vooral aan de structuur. Als je de broodcake wilt aansnijden en hij valt vervolgens volledig uit elkaar, dan is er iets niet goed gegaan… Of een versie die veel te ‘compact’ is, wat ook weer niet ten goede komt aan de smaak.

Een uitdaging dus! Maar wel een leuke! Ik ging aan de slag… Een versie ‘gezoet’ met mango & banaan. Het werd weer een compacte versie… smaak was prima, de structuur was belabberd. Iets met een rubberachtige korst… bah! Petra maakte ook een versie (gezoet met abrikozen), maar die was juist weer te brokkelig. Smaak ook helemaal prima, maar die structuur…

We lieten het even rusten…. Totdat ik dit recept van Caroline weer tegen kwam: Bananen-speltbrood. Die staat namelijk op mijn ellendig lange lijstje met al die ‘dingen’ die ik nog eens wil maken….Caroline raakte geïnspireerd door haar dochter en een recept uit het boek Gezond genieten van Amber Albarda (echt een leuk boek, staat hier ook in de kast). Ik dacht meteen: dat recept ga ik ombouwen en er een quinoa broodcake van maken. Een aantal ingrediënten weggelaten, wat ingrediënten vervangen en hup aan de slag!

Quinoa broodcake met banaan & dadels

Quinoa broodcake met banaan & dadels

Het ‘beslag’ beloofde veel goeds! Nog even de oven in en 40 minuten wachten…. De oven uit en ook dat zag er goed uit. Af laten koelen dan maar… Een paar uur later had de broodcake nog dezelfde vorm (jippie!) en kon het proeven beginnen. Hij was zowaar erg lekker! Wow, een goede structuur én een goede smaak! Alwin vond hem ook erg lekker, maar om de smaak écht te testen, heb ik nog een chocoladecake gebakken (zo één met boter, eieren & suiker…..) en beide zijn de volgende dag meegegaan naar de collega’s van Alwin. De quinoa broodcake was populair! 🙂 Hij was als eerste op, een aantal mensen vroegen meteen om het recept en vonden eigenlijk dat ik voor de volgende dag nog wel een versie mocht bakken. Ik was blij (nog steeds hoor)! Missie geslaagd!

Print Friendly, PDF & Email