Zaterdag… wat meer tijd om te koken, een koude dag (ja, de temperaturen gaan nu écht dalen): een goede reden om een heerlijke quiche te maken.
Dit keer een heerlijke rode kool quiche met appeltjes & geitenkaas. Echt een super combinatie! Heerlijk op een koude dag als deze…
Voor de wandeling met de hond kwamen de dikke handschoenen, muts & sjaal uit de kast, want zonder was het toch wel echt koud. Met alle extra kledingstukken bleef er alleen nog een koud neusje over… Heerlijk warm inpakken, pakje zakdoeken mee (voor de koude neusjes en de tranende ogen door de koude wind) en lekker wandelen, zonnetje erbij, Mac die gewoon het water in springt (niets is haar te koud): genieten!
En dan ‘s avonds heerlijk eten… Rode kool met appeltjes vind ik een geweldige combinatie (ze verkopen het ook niet voor niets in potjes…) en vers is het super lekker. Eerst even de rode kool bakken, appeltjes erbij, nog wat appelsap, kaneel, even laten stoven: yum! En dat dan in een quiche, mét geitenkaas er bovenop. Geweldig!
Deze quiche is prima te maken met bladerdeeg (en daardoor sneller te maken, neem dan 4-6 vellen bladerdeeg), maar zoals ik al aangaf bij de broccoli taart met tomaatjes, zijn wij helemaal om en maken wij ons deeg voor hartige taart voortaan zelf. Super lekker. Het is wel even wat meer moeite, maar in de tijd dat het deeg ligt te rusten in de koelkast, kun je de vulling van de quiche maken en daar ben je in dit geval wel een half uurtje mee bezig, dus zoveel extra tijd kost het niet. Gewoon een keer proberen, het is écht lekker! 🙂
Ik had een vrij grote rode kool en dat bleek iets teveel te zijn voor mijn quiche, dus zorg dat je een kleinere koopt als je deze quiche wilt maken (ik denk ongeveer 500 gram). Je kunt de rode kool in reepjes snijden, maar ik vind het makkelijker om hem even grof te raspen. Heb je geen geschikte rasp en wil je weten hoe je een rode kool het beste kunt snijden, bekijk dan even het filmpje hieronder!
Rode kool quiche met appel & geitenkaas
By januari 14, 2013
Published:- Yield: 4 Servings
- Prep: 30 mins
- Cook: 20 mins
- Ready In: 50 mins
Zaterdag... wat meer tijd om te koken, een koude dag (ja, de temperaturen gaan nu écht dalen): een goede reden om een heerlijke …
Ingredients
- 140 gram Bloem of speltbloem
- 70 gram Roomboter in blokjes
- 1 stuks Eieren geklopt
- 1 stuks Rode kool klein, in reepjes
- 2 stuks Appel kleintjes, in stukjes
- 150 milliliter Appelsap
- 80 gram Walnoten grof gehakt
- 3 stuks Eieren
- 100 gram Magere kwark
- 50 gram Roomkaas ik heb Philadelphia Light gebruik
- 100 gram Geitenkaas verbrokkeld
- Kaneel
- Zout
- Peper optioneel
- Olijfolie
- Paneermeel
- Quichevorm ongeveer 20-22 centimeter
Instructions
- Meng in een kom de bloem met een snuf zout. Voeg de koude boter in blokjes toe en klop alvast één ei.
- Kneed de boter voorzichtig door de bloem met je vingertoppen tot het voelt en eruit ziet als grof broodkruim.
- Voeg het geklopte ei en 1-2 eetlepels koud water toe en kneed het geheel tot een soepel deeg.
- Wikkel het deeg vervolgens in plastic folie en laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
- Maak ondertussen de rode kool schoon en snij hem in fijne reepjes of rasp hem grof.
- Was de appels, verwijder het klokhuis & snij in stukjes. Hak de walnoten grof.
- Verhit wat olijfolie in een pan en voeg de rode kool toe. Roer even door en voeg de stukjes appel toe. Bak dit ongeveer vijf minuten.
- Blus af met de appelsap, breng op smaak met voldoende kaneel & zout (en eventueel wat peper) en roer totdat de rode kool beetgaar is.
- Voeg de grof gehakte walnoten toe en roer nog even door. Laat het rode kool-mengsel uitlekken in een vergiet.
- Meng ondertussen de overgebleven drie eieren, de magere kwark en de roomkaas. Breng op smaak met wat zout en, voor de liefhebber, wat extra kaneel.
- Snij de geitenkaas in stukjes of verbrokkel het.
- Verwarm de oven voor op 220 graden en vet een quichevorm in met een beetje olijfolie en bestrooi de vorm dun met paneermeel.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een ronde lap groter dan de quichevorm.
- Leg het deeg voorzichtig in de vorm, bekleed de bodem en randen van de vorm met het deeg en prik enkele gaatjes in de bodem met een vork.
- Verdeel het rode kool-mengsel over de bodem van de quiche.
- Giet het ei-mengsel over de rode kool en laat het even staan, zodat het ei-mengsel een beetje naar beneden zakt en de rode kool weer zichtbaar wordt.
- Strooi de verbrokkelde geitenkaas over de quiche en bak hem in de voorverwarmde oven in ongeveer 20-25 minuten goudbruin & gaar.
- Eet smakelijk!
- Course: Hoofdgerechten
- Skill Level: Makkelijk
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
[…] laatste dag van de week, want zondag aten we een keer zonder oven… We aten een super lekkere rode kool quiche met appeltjes & geitenkaas. Erg goed gelukt en hij was verrukkelijk, een echte aanrader! Geen makkelijke, snelle maaltijd, […]
[…] als het vorige week ging met verschillende, heerlijke ovengerechten (bijvoorbeeld deze heerlijke rode kool quiche) met als afsluiter de super lekkere paddenstoelen risotto met spekje, zo ‘slecht’ […]
[…] Wil je weten hoe je een rode kool het best kan snijden, kijk dan eens bij het recept van deze heerlijke rode kool quiche met appel & geitenkaas! […]
[…] ik de hartige taart-bodem van Greendelicious heb ontdekt waar ik ook de broccoli taart en rode kool quiche mee maakte, gebruik ik geen bladerdeeg meer. Het is zoo lekker! Dit keer probeerde ik het eens een […]
[…] op zoek naar een ander recept met rode kool? Probeer eens deze heerlijke rode kool quiche met appel & geitenkaas of deze gezonde winterse […]
[…] originele recept is te vinden op https://www.micook.nl Wat ik nog wel wil aanraden is om het deeg alvast even voor te bakken (blindbakken) omdat de rode […]