Rode kool roerbak met quinoa

3

Een gerecht in de categorie lekker, simpel & gezond: rode kool roerbak met quinoa!

Groente (rode kool natuurlijk….), fruit (appel & peer), noten (pecan- & walnoten) & quinoa met een beetje gember, dat is toch hartstikke gezond? Allemaal in één gerecht, binnen 25 minuten op tafel én hartstikke lekker. En daar hebben wij maandagavond van zitten smullen.

In de Streekbox van vorige week zat onder andere een mooie rode kool, dus daar ‘moest’ ik wat mee: helemaal niet erg.

Omdat ik 24kitchen vaak aan heb staan (al is het maar op de achtergrond), zag ik een tijdje geleden dat Bianca roergebakken rode kool aan het bereiden was. Hmm, dat lijkt mij ook wel wat, rode kool roerbakken. Ik heb het nét even anders gedaan en quinoa toegevoegd en we hebben weer heerlijk zitten eten.

Wist je trouwens dat gember erg gezond is?

Gember

Gember is een wortelknol van de gemberplant. Al in de middeleeuwen werd de knol gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Vlees wordt malser door gember, omdat verse gember een eiwitsplitsend enzym bevat. Gember is als verse knol te koop, maar ook in vele andere gedaantes: – gekonfijt: bolletjes geschilde gember ingelegd in suikersiroop – gekristalliseerd: gekonfijte gember met een laagje suiker – bakgember: fijngesneden gember op siroop – gemberpoeder: gemalen gedroogde gemberwortel. Indonesische naam is djahé – gembersiroop: de siroop waarin gekonfijte gember wordt bewaard. Omdat gember veel smaak en aroma afgeeft, heeft deze suikersiroop dit overgenomen.

Gember heeft veel eigenschappen die gezond zijn voor het lichaam. In gember zitten bepaalde enzymen die de stoelgang bevorderen. Als je vaak last hebt van een opgeblazen buik, kan gember dat verhelpen. Gember bevordert ook de bloedcirculatie en helpt je lichaam te ontgiftigen. Ook zorgt gember voor meer speekselaanmaak, waardoor het voedsel beter verteerd wordt. Hiermee ondersteunt gember ook gelijk mensen die een paar kilo’s willen afvallen. Afvallen in samenwerking met gember, dat is echt de moeite waard! Verder heeft gember nog veel meer genezende eigenschappen. Een goed voorbeeld hiervan is het verlichten van migraine. Mensen die vaak last hebben van migraine aanvallen, zullen door regelmatig gember te eten, minder snel last hebben van migraine. 

Bronnen: Veggipedia, Gembergezond, Kiesvoorietsextra (foto).
Print Friendly, PDF & Email

3 reacties

  1. Pingback: Mijn kookweek – week 47 | Maaikyz iCook

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.