Romige ovenpasta met bloemkool & broccoli

2

Een drukke dag, dus een makkelijke, maar heerlijke maaltijd!

Gisteren konden we de ontbrekende eetkamerstoelen ‘eindelijk’ ophalen om onze vernieuwde keuken af te maken zoals je al kon lezen in mijn kookweek-verslag. Jippie! Alwin heeft de stoelen direct vanuit zijn werk opgehaald (en was dus later thuis), daarna moesten we ze nog in elkaar zetten (maar dat was eigenlijk erg makkelijk) en ‘s avonds stond er ook nog visite op de planning. Niet heel veel tijd om te koken dus…

Daarom gekozen voor een makkelijke maaltijd: romige ovenpasta met bloemkool, broccoli & cashewnoten. Snel klaar, maar errug lekker. En fijn dat je de keuken weer even netjes kunt maken terwijl de oven het werk voor je doet.

Ik heb mij laten inspireren door het recept van Philadelphia: gegratineerde pasta-bloemkool overschotel. Ik heb niet heel veel aan het recept veranderd, ik heb eigenlijk alleen de broccoli & cashewnoten toegevoegd. Ik vind de combinatie bloemkool & broccoli erg lekker en aangezien er geen vlees of vis in het gerecht is verwerkt, vind ik het altijd wel lekker om wat noten toe te voegen. Voor Alwin heb ik er nog wat zalmsnippers met bieslook bij gedaan, ook een super lekkere combinatie! We hebben zitten smullen.

Er staan nog niet veel recepten met bloemkool op mijn site. Vorige week aten we zalmpolenta met broccoli & bloemkool en ik heb een keer een pizzabodem van bloemkool & mozzarella gemaakt, maar dan proef je de bloemkool niet echt meer. Maar goed, tijd voor wat informatie over bloemkool, want er volgen ongetwijfeld nog meer recepten met bloemkool.

Bloemkool

Bloemkool is een ronde koolsoort, die bestaat uit groene stengels met witte bloemknoppen. Het is door zijn milde, toegankelijke smaak een van de meest populaire groenten in Nederland. De meest bekende is de witte bloemkool. Deze blijft zo mooi wit, omdat hij tijdens de groei is afgedekt met blad. Naast de witte bloemkool is er ook een groene (meer aan het zonlicht blootgesteld dan de witte) en paarse variant. De groente komt uit Nederland, maar ook uit onder meer Frankrijk en Italië.

Mensen eten normaal gesproken alleen de roosjes van de bloemkool. Toch zijn ook de bladeren eetbaar. In bijvoorbeeld een salade of gewokt.

Bloemkool zit vol vitamine C. Met het eten van een normale portie wordt de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van deze vitamine al bereikt. Maar er wordt gezegd dat de groente ook goed zou zijn voor kankerpatiënten, omdat er sulforafaan in zit. Dit is een stof die vrijkomt als er op gekauwd wordt. Sulforafaan zou de groei van borst- en prostaatkanker vertragen. Een bloemkool bestaat voor 90% uit water. Ze bevat verder vele andere vitamines zoals vitamine B1, B2, B6, B11 en B12. Bloemkool bevat weinig calorieën en geen vet.

Bronnen: Veggipedia,  Etenendrinken, Watisgezond, Ingrediënten (foto).

 

Print Friendly, PDF & Email

2 reacties

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.