Smoothie versus Shake

7

Deze week heb ik voor het eerst een shake gemaakt. Een ontbijtshake met rode bessen. De dag daarna heb ik er nog maar één gemaakt: een bananenshake met lijnzaad. Erg lekker zo’n shake! Nu loop ik natuurlijk gigantisch achter met dit soort dingen, maar ‘gezond eten’ doe ik nog niet zo lang, dus ik ben alles nog aan het ontdekken. De koelkast heeft nog nooit zó vol gelegen met heerlijk (zomer)fruit en verse groenten. En dan is het leuk om daar eens wat anders mee te maken: een shake of een smoothie bijvoorbeeld!

Maar ik ben helemaal de weg kwijt geraakt in mijn zoektocht naar recepten… Wat is nu precies het verschil tussen een shake en een smoothie…? Die termen worden erg vaak door elkaar gebruikt en als je de vraag ‘googled’, dan ben ik echt niet de enige met deze vraag! Dit is wat ik heb kunnen vinden:

Smoothie

Een smoothie is een niet-alcoholisch, koud drankje, meestal romig en met fruit. De ingrediënten zijn meestal ijs, vers fruit, melkproducten (yoghurt, melk, room, vla, mascarpone). Deze ingrediënten worden in een blender gemixt tot een romige substantie. Voor meer smaak wordt in gespecialiseerde smoothiebars ingevroren fruit en ingevroren yoghurt gebruikt in plaats van ijsblokjes. Soms wordt extra suiker of honing toegevoegd. De term is overgenomen uit het Engels. In het Engels betekent de term smooth onder andere ‘glad’, ‘effen’; voor voedsel: ‘zonder stukjes’, ‘als een vloeistof’.

Feel Good Smoothie

Shake

Of Milkshake. Een milkshake is een dikke koude drank gemaakt van melk, roomijs of softijs en vruchten en/of siroop voor de smaak. De ingrediënten worden gemixt. Een shake is over het algemeen dunner en minder koud dan een smoothie, omdat het fruit niet bevroren wordt gebruikt. 

Hmmm, nog niet echt heel duidelijk verschil….

Smoothie versus Shake

Het belangrijkste verschil tussen smoothies en milkshakes is dat fruit het hoofdbestanddeel is van smoothies en ijs het belangrijkste ingrediënt is van een shake. Smoothies hebben, doordat er meer fruit in zit, meestal een lager vet-en suikergehalte. De milkshake is voortgekomen uit de Amerikaanse ‘Diners’ (1950), terwijl de smoothie zijn oorsprong kent in de macrobiotische vegetarische restaurants (1960).

De basis/ingredienten

Smoothies hebben yoghurt, melk of sap als basis en worden soms geheel gemaakt van fruit. Fruit is dan ook het belangrijkste ingrediënt van smoothies. Granen, groenten & havermout zijn ook typische ingrediënten van een smoothie. Ontbijtsmoothies kunnen bijvoorbeeld ook honing, muesli & eieren bevatten. Ook worden vaak ijsblokjes gebruikt.

Milkshakes hebben ijs en (volle) melk als basis. Ook fruit zie je vaak in een milkshake, maar bevat vaak minder fruit dan een smoothie. Het gebruik van ijsblokjes is niet nodig vanwege het ijs als basisingrediënt. Milkshake blijven wat beperkt met de voorgenoemde ingrediënten en komen hierdoor ook voor in smaken als koffie, chocolade of vanille.

Hmmm, dus eigenlijk heb ik geen shakes gemaakt, maar smoothies… Ik vind het verschil erg vaag… als iemand een beter antwoord heeft, dan hoor ik het graag!

Tot slot nog wat informatie over de groene smoothie, want die hebben we natuurlijk ook nog!

Groene smoothie

Groene smoothies zijn smoothies die behalve fruit vooral groene groente bevatten, zoals boerenkool, spinazie en sla. Deze smoothies worden door hun gezonde karakter aanbevolen door meerdere (Amerikaanse) gezondheidsmagazines en zijn populair onder veganisten. Doordat ze fruit bevatten naast de groenten die er in gaan, smaken ze veelal zoet.

 

Bronnen: Wiki, Wiki, Ehow, Fitlife.tv, Visalusrecipes (foto).
Print Friendly, PDF & Email