Suikerbroodbol

10

Dilemma: ga ik een suikerbrood maken of van die kleine suikerbollen… weet je wat, ik maak een suikerbroodbol! 馃檪

Vorige week tijdens het boodschappen doen stond Alwin ineens met een suikerbrood in zijn hand. Hij was aan het twijfelen, maar omdat we dat weekend niet veel thuis zouden ontbijten/lunchen, heeft hij hem toch maar niet meegenomen…

Dit weekend zijn we wat meer thuis, dus ik dacht, laat ik eens lief zijn en een suikerbrood voor mijn lief bakken. Het is namelijk veel leuker (iets in een winkelwagentje leggen is toch niet leuk?) om hem zelf te bakken en hopelijk ook veel lekkerder!

Op zoek naar een goed en niet te moeilijk recept (ik ben maar een beginner, zeker wat brood bakken betreft) kwam ik ook van die kleinere suikerbollen tegen… het komt natuurlijk grotendeels op hetzelfde neer, maar ze zien er zo leuk uit! Hmmm, wat ga ik doen… ja, een suikerbroodbol maken in mijn ronde bakvorm! 馃檪 Is tie toch een beetje bijzonder 茅n het is een suikerbrood 茅n een bol. Helemaal goed!聽

Dus ik gistermiddag aan het bakken geslagen, altijd weer spannend. Ik heb het recept ‘s没kerb么le‘ als uitgangspunt genomen en een paar kleine dingen aangepast.

In Friesland noemen ze het een S没kerb么le… vandaar…

Sukerbole

S没kerb么le聽is in b么lesoart w锚ryn s没ker mei bakt wurdt. De b么le is it meast bekend as Fryske s没kerb么le, mar ek yn oare dielen fan聽Nederl芒n聽wurdt s没kerb么le bakt, lykas ynLimburch聽en聽klontjesmik聽yn聽Noard-Brab芒n.

It ferskil tusken de soarten is dat yn de Fryske s没kerb么le mear聽s没ker聽sit, 40 persint, tsjin 25 persint s没ker yt de Noard-Brab芒nske ferzje. Ek sit yn de Fryske s没kerb么lekaniel.

Afijn, eerst het deeg maken, wachten, kandijsuiker erbij, wachten, in de oven, wachten… en daar is ie dan. Wow, hij ziet er goed uit en blijft er ook goed uitzien. Tussendoor even boodschappen doen en daarna zag hij er nog steeds goed uit, niet ingezakt, nog steeds hetzelfde. Trots!

En dan de smaak: yum! Om Alwin te citeren: “ik vind het 茅cht extreem goed gelukt, ik vind het zooo leuk dat je nu ook al suikerbrood kunt bakken”. Hoe leuk is dat? Dat zijn de fijne reactie! Hij is dus lekker. Wij kunnen nog het hele weekend genieten van een heerlijk suikerbrood: als ontbijt, als lunch of gewoon zo, als tussendoortje! 馃檪

Bron: fy.wiki
Print Friendly, PDF & Email

10 reacties

  1. Pingback: Volkoren haverbroodjes | Maaikyz iCook

  2. Pingback: Mijn kookweek – week 43 | Maaikyz iCook

  3. Pingback: Speculaas-suikerbrood | Maaikyz iCook

  4. Pingback: Kwarkbrioche | Maaikyz iCook

  5. Pingback: Inspiratie voor de paasbrunch - MiCook

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.