The Culy way of…. life, laten we daar mee beginnen. Het Lemon curd-deel (hoe lekker ook…) kom ik straks op terug.
The Culy way of life
The Culy way of life is het nieuwe (en eerste) boek van Monique van Loon, oprichtster van de culinaire inspiratie-site Culy. Het is een culinair boek. Niet écht een kookboek, toch staan er ruim 50 recepten in. Het is een boek over het leven, over hoe je het leven nóg leuker kunt maken met lekker eten. Een boek over culinair Genieten, met een hoofdletter G. Monique noemt het zelf een omgekeerd kookboek.
Een boek met culinaire inspiratie dus en over Genieten. Het staat vol verhalen, kooktips & hotspots. Monique neemt je mee in haar reis door de supermarkt, schrijft over haar favoriete keukengadgets, over guilty pleasures. Ze geeft tips hoe je eten in je eentje zo leuk mogelijk kunt maken, hoe je een thuisbarista kunt worden, hoe je kunt checken of een avocado rijp is en hoe je een culinair feestje kunt organiseren zonder stress. Daarnaast schrijft ze over haar favoriete culinaire blogs, films & docu’s, haar favoriete culinaire (web)winkels en geeft ze een lijst met fijne muziek voor tijdens het koken. En zo nog veel meer! Krijg je een beetje een idee van het boek? The Culy way of life gaat over culinair Genieten!
The Culy way of…. Lemon curd
Afijn, als ik een nieuw boek op mijn tafel heb liggen, wil ik daar meestal meteen in ieder geval één ‘ding’ uit maken. Meestal omdat de foto’s zo mooi zijn en ik spontaan de keuken in wil rennen, maar ook omdat ik een recept wil uitproberen, wil ervaren wat de auteur nou precies wil vertellen. Recepten kunnen op zoveel verschillende manieren geschreven worden…
Zo ook met dit ‘omgekeerde’ kookboek. Ik zag in het hoofdstuk ‘Perfecte culinaire cadeautjes’ een recept voor Lemon curd. Ja, met een hoofdletter, want het is zooo lekker! Lemon curd staat al een tijdje op mijn lijstje om eens zelf te maken, maar er bestaan zoveel verschillende recepten. Dezelfde ingrediënten, maar verschillende hoeveelheden/verhoudingen. Tja, maak dan maar eens een keuze… Monique maakte die keuze voor mij, want ik besloot te gaan Genieten (ja, ook met een hoofdletter) van homemade Lemon curd. En dat heb ik gedaan: yum! The Culy way of…. Lemon curd it is!
Tips & tricks
Bij het recept staan nog wat tips & tricks van Monique:
- Zorg ervoor dat de boter goed koud is en voeg de koude boter in delen toe. Door steeds in beetjes koude boter toe te voegen, koel je het mengsel af. Dit voorkomt dat je roerei krijgt (ik kreeg spontaan zin in een citroen-roerei…), maar zorgt ervoor dat de eieren wel binden.
- Je kunt het afkoel-proces versnellen door de curd in een ruime ovenschaal over te gieten.
- Zeef de lemon curd (na het afkoelen) eventueel voor een nog verfijnder effect, hoewel een paar kleine stukjes schil juist meer smaak en structuur geven.
- Bewaar de lemon curd in een mooie pot!
De laatste tip klinkt misschien vanzelfsprekend, maar ik vind het zó bij het boek horen. Genieten met een hoofdletter G. Dus niet zomaar een potje, een MOOI potje! 🙂
En nu?
Nu heb je twee potten vol Lemon curd. En die kun je maximaal twee weken in de koelkast bewaren. Het is natuurlijk een optie om gewoon een lepel te pakken… Een pot Lemon curd, een lepel en je mond… meer heb je niet nodig… 😉 Maar je kunt er nog veel meer mee! Maak bijvoorbeeld zelf scones (in het boek staat ook een recept voor scones) en serveer met clotted cream & Lemon curd (zo lekker)!
Nog meer ideeën? Maak eens deze heerlijke lemon curd pie van Culy. Schep wat Lemon curd op je ijs, door je yoghurt of kwark, als broodbeleg (samen met roomkaas…), eet met pannenkoeken (*kwijl*), schep een lepeltje op versgebakken koekjes, etc. etc.
Wat heb ik er mee gedaan? Ik heb een deel in een grote pot gedaan en de rest in kleine potjes. Eén klein potje staat nog in de koelkast, twee kleine potjes (mooie potjes dan hè) heb ik aan een vriendinnetje gegeven (het recept stond tenslotte in het hoofdstuk ‘Perfecte culinaire cadeautjes’) en de grote pot heb ik gebruikt om weer eens deze overheerlijke citroencarrés te maken!
Bron recept: The Culy way of life
Titel: The Culy way of life
Auteur: Monique van Loon
Uitgeverij: Bertram & De Leeuw
Prijs: € 24,95
Lemon curd

By oktober 31, 2013
Published:- Yield: 2 potten vol
- Prep: 30 mins
The Culy way of.... life, laten we daar mee beginnen. Het Lemon curd-deel (hoe lekker ook...) kom ik straks op terug. The Culy way of …
Ingredients
- 250 gram Roomboter koud (!), in blokjes
- 3 stuks Citroen
- 5 stuks Eieren
- 150 gram Suiker
- 2 stuks (weck)pot gesteriliseerd (inhoud: 250 ml.)
Instructions
- Snij de boter in blokjes. Ga je tussendoor wat anders doen, zet dan de boter weer in de koelkast, de boter moet namelijk koud zijn.
- Rasp de gele schil (het witte mag je fijn laten zitten, dan heeft een bittere smaak) van de citroenen en pers ze uit. Kluts de eieren los in een kom.
- Pak een pan met dikke bodem en doe hier de geklutste eieren, het citroensap, de citroenrasp en de suiker in.
- Zet de pan op laag vuur. Laat het mengsel een beetje warm worden, maar pas wel op dat je eieren niet gaan stollen. Roer het geheel goed door met een garde en voeg, zodra het mengsel warm begint te worden, beetje bij beetje de stukjes koude boter toe.
- Laat de boter eerst volledig smelten voordat je nieuwe boter toevoegt en blijf roeren met een garde.
- Als het goed is wordt het mengsel nu steeds dikker. Haal bij het zien van de eerste bubbels meteen de pan van het vuur. Laat de lemon curd langzaam afkoelen in de pan en roer af en toe door met de garde.
- Schenk het geheel over in een mooie, goed gesteriliseerde pot en bewaar (maximaal twee weken) in de koelkast.
- Course: Gebak, cake, taart, etc.
- Skill Level: Makkelijk
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
11 reacties
@MiCookNL leuk gedaan! Ik neem hem mee 🙂
Fleur Grob liked this on Facebook.
The Culy way of life… & Lemon curd van @moniquevanloon ! http://t.co/JoSmv3OaEl
Dit is té lekker! RT @MiCookNL: The Culy way of life… & Lemon curd van @moniquevanloon ! http://t.co/uLDb6Ew5TF
Nolleke Morren liked this on Facebook.
De Pannenlikker liked this on Facebook.
Andy J. Lub liked this on Facebook.
Pingback: Citroencarrés - MiCook
Wilma Lieverse-Hakkert liked this on Facebook.
Gea Bosscher liked this on Facebook.
Pingback: Inspiratie voor de paasbrunch - MiCook