Torta di ricotta e semolino

3

Torta di ricotta e semolino, klinkt heel wat hè!? Dat was ons dessert gisteren: taart van ricotta en griesmeel (met een laagje pistachenoten). Klinkt al iets minder, toch…? Ik vind die Italiaanse namen altijd zo mooi, heel chique. Toen ik het februarinummer van La Cucina Italiana aan het doorbladeren was, zag deze taart er zo lekker uit, die moest ik een keer maken.

 

 

Vanavond aten we Torta rustica alla Bolognese (rustieke Bolognesetaart): een Italiaans nagerecht past daar perfect bij. Nu is de rustieke Bolognesetaart mislukt…. dus ik was blij dat ik een goed vullend nagerecht had. De Bolognesetaart was wel te eten hoor, maar niet heel erg lekker, dus we hebben er niet veel van gegeten… snel door met het nagerecht en die was gelukkig wel lekker. En vol eiwitten, dus ook nog enigzins verantwoord als (semi) avondmaal.

Het ‘hoofdstukje’ waarin het recept staat, gaat over proteïnen (eiwitten), bouwstoffen voor het lichaam. Ons hele lichaam bestaat voor een groot deel uit eiwitten, de huid, de spieren, het bloed en de inwendige organen…. Naast het onderhoud van het lichaam zijn eiwitten ook belangrijk voor veel vitale functies en ze kunnen als het nodig is energie leveren. Bij het recept staat de volgende informatie:

Ook met een dessert kan je volop eiwitten binnenkrijgen. Een portie van deze taart met ricotta en griesmeel levert 13 gram eiwitten, dit zijn dierlijke eiwitten van hoge kwaliteit. Deze taart kan ook prima als tussendoortje of als ontbijt gegeten worden.

Dus heb je wat over van de taart, kun je er gewoon de volgende dag mee ontbijten! 🙂

Het is de bedoeling dat dit taartje in een taartvorm met lage rand gebakken wordt…. die was echter al in gebruik voor mij Bolognesetaart, dus ik heb een kleine springvorm gebruikt. Hierdoor is de bovenkant minder ‘bruin’ dan dat de bedoeling is, maar met wat pistachenootjes op de bovenkant ziet niemand dat!

En pistachenootjes zijn dan ook weer heel gezond, aldus Vriendin:

Pistachenootjes zijn voedzaam, je kunt ze lang bewaren en ze werken ook goed als vetverbrander! De nootjes zijn rijk aan gezonde (onverzadigde) vetten, vezels, magnesium, kalium, vitamine K en vitamine E. De groene kleur van pistachenootjes komt door ‘luteïne’: een antioxidant die belangrijk is voor je ogen. Als je dagelijks 30 tot 120 gram pistachenootjes eet, verlaag je het risico op cholesterol. Uit onderzoek blijkt verder dat de nootjes ook zorgen voor een lagere bloeddruk en een verkleinde kans op ontstekingen aan de bloedvatwand.

 

Een lekker taartje voor elk moment van de dag!

Print Friendly, PDF & Email

3 reacties

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.