Volkorenbrood met lijnzaad

7

Wij zijn gek op volkoren! Volkoren pasta, volkoren crackers, zelfs volkorenspeculaas én natuurlijk volkorenbrood.

Zo maakte ik al een keertje volkoren haverbroodjes en een volkoren bulgurbrood. Maar sinds de komst van mijn nieuwe vriendje, genaamd KitchenAid, kan er meer en meer…. Vorige week maakte ik mijn eerste brood met de KitchenAid volgens een recept van Levine. Op haar site vind je echt de meest fantastische broden met duidelijke recepten. Het brood was heerlijk!

Allemachtig, écht veel lekkerder om zelf brood te maken… Dus als ik tijd heb, ga ik elke vrijdag een brood bakken (doordeweeks eten we haast geen brood), lekker voor het weekend.

Afgelopen vrijdag had ik wel tijd, maar niet heel veel, dus ik zocht een brood waarop je niet zolang hoeft te wachten (rijzen, oven etc.). In de november editie van Light koken staan een aantal van deze broden, dus die heb ik er maar bij gepakt. Tja, en als dan zo van volkoren houdt, dan is het volkorenbrood de beste optie. Ik heb het recept iets aangepast en een aantal tips die ik via Twitter ‘meepik’ toegepast. Zo begreep ik van Wilma dat gist en zout niet goed samen gaan en bij het recept van Levine werd het zout ook niet meteen toegevoegd, dus dat heb ik maar aangepast. Op de site van Mannin, Baksels.net, las ik dat je deeg goed kunt laten rijzen in de oven met een schaaltje heet water (eronder), ook dat heb ik gedaan.

Het resultaat mag er zijn: ook dit brood is weer heerlijk! We hebben er met z’n tweetjes het hele weekend van kunnen genieten. Echt, als ik op vrijdag de tijd heb, ga ik zelf brood bakken en koop ik het nooit meer. Het is super leuk om te doen (zo krijgt mijn nieuwe vriendje ook voldoende aandacht) en het smaakt super lekker, vooral is ie nog een klein beetje warm is (nee, ik kon niet wachten met proeven…).

Ik heb voor dit recept een cakevorm gebruikt, maar een broodblik is aan te raden… mijn brood werd namelijk te groot voor de cakevorm (zoals je kunt zien…). Heb je geen broodblik, gebruik dan wat minder deeg… Ik heb het deeg daarnaast bestrooid met sesamzaad & lijnzaad, maar je kunt alle zaden/pitten gebruiken die jij lekker vindt!

Print Friendly, PDF & Email