Volkorenbrood met lijnzaad

7

Wij zijn gek op volkoren! Volkoren pasta, volkoren crackers, zelfs volkorenspeculaas én natuurlijk volkorenbrood.

Zo maakte ik al een keertje volkoren haverbroodjes en een volkoren bulgurbrood. Maar sinds de komst van mijn nieuwe vriendje, genaamd KitchenAid, kan er meer en meer…. Vorige week maakte ik mijn eerste brood met de KitchenAid volgens een recept van Levine. Op haar site vind je echt de meest fantastische broden met duidelijke recepten. Het brood was heerlijk!

Allemachtig, écht veel lekkerder om zelf brood te maken… Dus als ik tijd heb, ga ik elke vrijdag een brood bakken (doordeweeks eten we haast geen brood), lekker voor het weekend.

Afgelopen vrijdag had ik wel tijd, maar niet heel veel, dus ik zocht een brood waarop je niet zolang hoeft te wachten (rijzen, oven etc.). In de november editie van Light koken staan een aantal van deze broden, dus die heb ik er maar bij gepakt. Tja, en als dan zo van volkoren houdt, dan is het volkorenbrood de beste optie. Ik heb het recept iets aangepast en een aantal tips die ik via Twitter ‘meepik’ toegepast. Zo begreep ik van Wilma dat gist en zout niet goed samen gaan en bij het recept van Levine werd het zout ook niet meteen toegevoegd, dus dat heb ik maar aangepast. Op de site van Mannin, Baksels.net, las ik dat je deeg goed kunt laten rijzen in de oven met een schaaltje heet water (eronder), ook dat heb ik gedaan.

Het resultaat mag er zijn: ook dit brood is weer heerlijk! We hebben er met z’n tweetjes het hele weekend van kunnen genieten. Echt, als ik op vrijdag de tijd heb, ga ik zelf brood bakken en koop ik het nooit meer. Het is super leuk om te doen (zo krijgt mijn nieuwe vriendje ook voldoende aandacht) en het smaakt super lekker, vooral is ie nog een klein beetje warm is (nee, ik kon niet wachten met proeven…).

Ik heb voor dit recept een cakevorm gebruikt, maar een broodblik is aan te raden… mijn brood werd namelijk te groot voor de cakevorm (zoals je kunt zien…). Heb je geen broodblik, gebruik dan wat minder deeg… Ik heb het deeg daarnaast bestrooid met sesamzaad & lijnzaad, maar je kunt alle zaden/pitten gebruiken die jij lekker vindt!

Print Friendly, PDF & Email

7 reacties

 1. Pingback: Iers brood | Maaikyz iCook

 2. Hey! Ik had een vraagje; ik wil dit recept maken met volkoren speltmeel, en ipv rietsuiker, kokosbloemsuiker gebruiken. Graag wil ik weten of het kan, en ook wil ik graag weten of het per sé in een vorm moet, het deeg, of kan ik er ook een grote bal (zoals het Ierse brood) van kan maken, en “los” kan bakken? Of gaat het dan “uitlopen”?

  Ik hoor het graag!!

  Groetjes Nathalie

 3. Hoi Nathalie,

  Ik ben geen ervaren broodbakker (verre van), maar met speltmeel lijkt mij geen probleem. Misschien iets meer/minder gebruiken, ligt er een beetje aan hoe het deeg aanvoelt. Kokosbloemsuiker heb ik helemaal geen ervaring mee, maar aangezien er maar weinig suiker in gaat, lijkt mij dat ook geen probleem. Het deeg is stevig genoeg om op een bakplaat te leggen… Misschien verstandig om er dan twee ‘ballen’ van te maken?
  Ik hoop dat je hier wat aan hebt! Succes ermee en ik hoor het graag! 🙂

 4. Ik wil dit recept aankomend weekend gaan proberen en vroeg me af hoe ik er zeker van zijn dat het brood gaar is. Ik had de volkoren haverbroodjes vorige week gemaakt en die waren erg lekker, nog bedankt voor het recept, maar niet helemaal gaar vanbinnen toen ik ze open sneed. Ik heb ze toen nog maar even terug in de oven gedaan dus dat is uiteindelijk wel goed gekomen hoor ;).
  Ik denk dat mijn oven niet helemaal geweldig werkt… Is er een manier waarop ik kan testen of het brood goed is? Een oventhermometer gebruik ik al, dus met de temperatuur zit het wel goed!
  Alvast bedankt!

  • Hi! Wat leuk dat je de volkoren haverbroodjes hebt gemaakt en dat ze (uiteindelijk) in de smaak zijn gevallen! 🙂

   In principe kun je bij brood altijd op de onderkant tikken: als hij hol klinkt is hij gaar, maar ja, dat gaat een beetje moeilijk met een vorm er omheen…. 😉 Ik heb het zelf nog nooit uitgetest, maar ik heb gelezen dat als het brood een beetje los komt van de vorm, dat hij dan gaar is.

   Als je altijd een wat langere oventijd nodig hebt (elke oven is anders….), zou ik heb sowieso wat langer erin zetten!

   Veel bakplezier alvast en ik hoop dat het helemaal goed gaat komen! 🙂

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.