Zoete aardappel frittata met parmaham

0

Deze heerlijke zoete aardappel frittata stond eigenlijk in de  planning voor afgelopen maandag, tweede paasdag. Veel ei eten, dat hoor toch een beetje bij pasen?!

Maar (zoals wel vaker….) werd de planning omgegooid omdat we maandag eigenlijk het brood (de zelf gebakken brioche) op moesten maken en we stiekem wel zin hadden in wentelteefjes. Ik maakte er één grote oven-wentelteef van (broodpudding) omdat ik het altijd zo’n nadeel vind bij wentelteefjes dat de één staat te bakken en de ander eigenlijk al wil eten (omdat ze nét uit de pan gewoon het lekkerst zijn)… Nu konden we samen aan tafel genieten van onze oven-wentelteef.

Afijn, de zoete aardappel frittata werd verplaatst naar de dinsdag (zo flexibel…). Een makkelijke maaltijd, niet te ‘zwaar’, maar wel erg lekker. Dit was eigenlijk de eerste frittata die wij aten. Een omelet hebben we vaak genoeg gegeten, een ‘korstloze quiche’ ook wel (neem bijvoorbeeld deze heerlijk ‘quiche’ met spinazie & kaas) en dat komt toch eigenlijk allemaal wel een beetje op hetzelfde neer.Mijn ‘grote vriend’ Wiki omschrijft een frittata als volgt:

Een frittata is een gerecht uit Italië.

Het gerecht is eigenlijk uit armoede ontstaan. Het wordt namelijk gemaakt van alle groenten en pasta’s die over zijn van de dag ervoor. Op het platteland werd dit vroeger veelal gegeten, omdat men zich niet iedere dag een nieuw eetmaal kon veroorloven en/of dat er genoeg over was gebleven van de dag ervoor.

De ‘moderne’ frittata is een kruising tussen een omelet, een pizza en een pannenkoek. Het wordt gemaakt van ei met geraspte kaas, kwark, aardappel, ui, peper en andere kruiden zoals de tuinkruiden oregano, tijmen rozemarijn. Bij het klaarmaken gebruikt men meestal boter en olie. Een frittata kan echter van diverse ingrediënten worden bereid.

Juist ja, een kruising tussen een omelet, pizza & pannenkoek. Goh… dat moet lekker zijn, toch?! En dat was het! Makkelijk om te maken & super lekker! Lekker als hoofdgerecht, zoals wij het hebben gegeten, met een groene salade, maar ook heerlijk als lunch!

Frittata met zoete aardappel & parmaham

Frittata met zoete aardappel & parmaham

Print Friendly, PDF & Email

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.