Asperge risotto met garnalen & hazelnoten

3

Asperges, ook nog nooit gegeten! Erg hè! Echt nog nooit… zoals ik al eerder vertelde kregen we thuis voornamelijk aardappelen, groente & vlees (en dan vaak dezelfde combinaties). Daar heb ik dus geen ‘andere dingen’ leren eten en toen ik ging samenwonen, werd het er niet beter op…

Nu ben ik, dankzij mijn afvalrace, alles aan het ontdekken. Zo leuk!

Ik weet van Alwin dat hij asperges erg lekker vind. Een tijdje geleden (voordat ik écht begon met nieuwe dingen uitproberen) aten we in een restaurant en toen bestelde hij een gerecht met asperges. Ik kan me nog goed herinneren dat hij toen zei: “ik zit nog te twijfelen tussen twee gerechten, maar ik weet dat er thuis nooit asperges op tafel komen, dus ik ga voor de asperges”.

Toen het recept asperge risotto met pistache van Wat zij zegt voorbij kwam, heb ik het recept meteen ‘opgeslagen’. In de Viva bladerde ik langs een recept van Penne met asperges, hazelnoot & knoflook. Een combinatie van die twee recepten en wat garnalen, zorgde ervoor dat we weer heerlijk hebben gegeten vanavond. En Alwin natuurlijk helemaal blij dat er eindelijk een keer asperges op tafel stonden. We hebben zitten smullen.

Voordat het recept komt, eerst wat informatie over asperges, want het is wel een hele bijzondere groente!

Asperges

De asperge is een bijzonder product. Hoe bijzonder blijkt alleen al uit de vele bijnamen die de asperge kent. Wat dacht je van ‘koningin van de groente’, ‘het ‘witte goud’, ‘parel van het land’ en ‘points d’amour’?

Asperges bevatten veel voedingsstoffen, waaronder magnesium, calcium, kalium, zink, fosfor en verschillende vitamines zoals B1, B2 en B6. Met name die laatste twee vitamines zijn essentieel bij het herstel van spierweefsel. Asperges bezitten geneeskrachtige stoffen. Zo bevat asperge de stof asparagine die een gunstige uitwerking heeft op leverstoornissen, onvoldoende nierfunctie, jicht, chronische reuma, vermoeidheid, hartkloppingen en een lage bloeddruk. Daarnaast werkt asperge bloedzuiverend en urine-uitdrijvend. Ook wordt beweerd dat asperge goed past in afslankprogramma’s: wil je afslanken, eet dan driemaal per week asperge!

Asperges bevatten twee elementen die zorgen voor een goede en effectieve werking van de nieren: calcium en asparaginezuren. Beide componenten zorgen voor reiniging van de nieren en een snelle ‘afwatering’. Veel artsen vinden het voor hun patiënten een gezonde zaak om jaarlijks één of twee keer ‘een grote schoonmaak’ te houden. Bij dit zogeheten ontslakken van maag- en darmkanaal, kunnen asperges een belangrijke rol spelen.

Asperges kunnen een speciaal luchtje nalaten bij het plassen. Dit gebeurt bij ongeveer de helft van de asperge-eters. Deze typische geur komt door de aanwezigheid van zwavelhoudende sporen in de aspergeplant. Onze lever zet deze stofjes om in zogeheten methylmercaptanen: vluchtige zwavelverbindingen die via de urine ons lichaam verlaten.

Groene asperges

Groene asperges zijn in het licht gegroeid (in tegenstelling tot witte asperges). De smaak van asperges is zacht, met een heel kenmerkend aroma. Groene asperges zijn wat sterker van smaak. In Noordwest-Europa zijn de witte asperges het meest gebruikelijk, in landen als Italië de groene asperges.

 

Bronnen: Asperge, Groentenenfruit, Inspirerendleven (foto).
Print Friendly, PDF & Email

3 reacties

  1. Pingback: Asperges - MiCook

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.