Het roze koeken project

7

Ja, het is een heus project geworden: de roze koeken van de Appie. Nee, niet die glacé koeken, maar die ‘verse’ (althans, ze liggen altijd bij het verse brood enzo).

Roze koeken AppieHet begon allemaal op Twitter. Judith (van Judith’s Cakes) vroeg aan Mannin (van Baksels) of zij de roze koeken van de AH kende en/of al eens thuis gemaakt had, maar Mannin kende deze koeken nog niet, alleen maar de Glacé koeken. Judith is gek op de roze koeken, maar thuis maken moet lekkerder zijn. Ik kende de roze koeken wel, dus bemoeide me al snel met het gesprek en na een aantal tweets heen en weer, besloten we er een project van te maken. We gaan de roze koeken thuis maken, alleen dan veel lekkerder en zonder alle onnodige toevoegingen en dat zijn er nog al wat….

We begonnen met het kopen van de koeken (voornamelijk om de ingrediënten-lijst eens goed te kunnen bekijken) en voor Mannin ook wel handig om te weten over welke koeken we het nou precies hadden. Als ik het me goed herinner, heeft Mannin zelfs haar vader ingezet om de koeken te kopen! 🙂 Mannin maakte een hele studie van de ingrediënten-lijst waardoor we meer wisten over de samenstelling van de koek. Ben je benieuwd naar deze studie? Kijk dan eens naar het artikel van Mannin.

Al snel begon Mannin met het maken van een eerste versie van de koeken die enorm in de smaak vielen bij haar familie & vrienden. Op een kinderfeestje kozen de kinderen zelfs voor de roze koeken in plaats van slagroomtaart. Klinkt goed toch!? Hieronder zie je een foto van de koek van AH (links) en de koek van Mannin. Keuze makkelijk gemaakt toch!? Het recept van Mannin lees je hier.

Roze koeken vergelijken!

Roze koeken vergelijken!

Judith moest eerst nog bakringen bestellen, maar ging daarna snel (volgens mij meteen dezelfde dag nog) aan de slag met een iets ander recept. Dit recept kun je hier lezen inclusief een foto van weer een prachtige roze koek. Judith kreeg ‘s avonds visite en gaf natuurlijk iedereen een roze koek en ze hebben zitten smullen. Ook een succes dus!

En toen moest ik nog… euh… ik ben niet echt een bakwonder. Ik ben druk aan het oefenen hoor, want ik wil heel graag de mooiste baksels maken, maar tot nu toe ben ik al blij als mijn koekjes, taarten & snacks fatsoenlijk uit de oven komen. En ja, er mislukt ook regelmatig wat. Als je even op de site van Mannin rond kijkt, zie je de mooiste baksels, koekjes & broden en op de site van Judith kom je de prachtigste taarten/gebakjes tegen en nog veel meer andere heerlijke & mooie baksels. Jeetje, waar ben ik aan begonnen…

Ook ik had geen bakringen en een ritje naar de stad leverde niets op… Maar ik maakte een tijdje geleden deze rondo’s, in een muffinvorm en dat lukte prima. Ik wilde zo graag de roze koeken bakken dat ik maar een experimentje heb gedaan. Ik heb namelijk één bakring liggen, wat verschillende siliconen vormpjes én een muffinvorm. Ik heb dus van alles wat gebakken. De oventijd scheelt best veel per variant, maar de smaak liegt er niet om! Heerlijk! Je kunt de roze koeken (een iets kleinere variant dan..) dus ook gewoon in je muffinvorm bakken! 🙂

Ik heb de recepten van Judith & Mannin gepakt en daar een mix van gemaakt. Het is dus niet mijn ‘eigen’ recept, maar een combinatie van beide recepten. Alles ging goed, de koeken kwamen goed uit de oven (én uit de muffinvorm), dus het werd tijd voor het glazuur. Judith & Mannin hebben hetzelfde glazuur gebruikt… iets met eiwit gedurende 5 minuten constant op 57 graden houden….. en dat zonder thermometer… mission impossible. Ik heb mijn glazuur gemaakt op waterbasis (niet verder vertellen hoor) & bessensap voor de kleur (verder niets in huis om te ‘kleuren’). Voor het juiste glazuur verwijs ik je graag door naar Judith of Mannin….

Nu bestaan er dus drie soorten roze koeken… en alle drie lekker! Owja, eigenlijk bestaan er vier… die van de Appie nog, maar die tellen we gewoon niet meer mee. Homemade is écht zoveel lekkerder! Op Twitter hebben zich inmiddels al een aantal mensen ‘opgeofferd’ om de drie versies te proeven, maar een proefsessie is er nog niet geweest (en we willen zooo graag elkaars roze koeken proeven!). Misschien moeten we een roze koeken-dag in het leven roepen?

Print Friendly, PDF & Email

7 reacties

  1. Pingback: Mijn kookweek – week 10 | Maaikyz iCook

  2. Pingback: Zumbo's macarons met frambozenvulling - MiCook

  3. Pingback: Baksels | Roze koeken

  4. Pingback: Roze koeken - Baksels

  5. Pingback: Roze koeken - baksels.net

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.