Jaaa, we gaan dit jaar wéér naar Spanje!
Een paar jaar geleden gingen we voor het eerst naar Spanje. We begonnen in Barcelona en reden door naar Murcia. Geweldig: we waren meteen verkocht. We gaan dit jaar naar het noorden in plaats van het zuiden, best wel een verschil, maar hoe dan ook: Spanje blijft een mooi vakantieland. En je kunt er erg lekker eten!
Ik kan me nog herinneren dat we in Murcia vlakbij een wegrestaurant zaten met een slager. Zie je het al voor je: een tankstation, een restaurant (dat is nog niet zo raar) met een slager. En dat vlees: geweldig! Voor de BBQ reden we dus niet naar de supermarkt, maar naar het tankstation….
Naast het heerlijke vlees, hebben we ook super lekkere tapas gegeten. Na het boeken van de vakantie, heb ik meteen mijn Tapas-boeken erbij gepakt. Alleen het doorbladeren is al een feest! Alwin had zin in asperges, dus maakte ik gebakken asperges uit het leuke boekje Tapas, Klassiekers met een Spaans temperament.
In het boekje staat ook een stukje over de oorsprong van Tapas:
Van oudsher worden alle gerechten die de tijd tussen de lunch en het avondeten inkorten, tapas genoemd. Over de ware oorsprong van de tapas doe de meest uiteenlopende verhalen de ronde. Zo wordt bijvoorbeeld beweerd dat tapas werden uitgevonden door de Spaanse koning Alfonso X. Deze leefde in de dertiende eeuw en was ooit eens zo ziek dat hij alleen maar kleine hapjes bij de wijn kon eten. Toen hij weer gezond was, vaardigde hij een regel uit dat in heel Spanje voortaan alleen nog maar wijn gedronken mocht worden wanneer er eten bij geserveerd werd. Hoe leuk dit verhaal ook mag klinken, het is onwaarschijnlijk dat de tapas zo zijn ontstaan. Uit de andere bronnen blijkt dat de eerste tapas het dagelijkse menu van de boeren en het gewone volk vormden. Vanwege het zware werk dat zij moesten verrichten, konden zij niet stellen zonder kleine tussenmaaltijden. Vermoedelijk is de tapas-cultuur echter ontstaan door toedoen van de Moren uit Noord-Afrika. Want hier is het ook tegenwoordig nog heel gewoon om kleine gerechten met elkaar te delen en ze samen te nuttigen.
Hoe het ook is ontstaan: ik ben fan en kan me nu al verheugen op een heerlijke tapas maaltijd in Spanje! Binnenkort komt er nog een tapas recept op MiCook, dus hou de site goed in de gaten!
Gebakken asperges

By juni 2, 2013
Published:- Yield: 4 Servings
- Prep: 20 mins
Jaaa, we gaan dit jaar wéér naar Spanje!Een paar jaar geleden gingen we voor het eerst naar Spanje. We begonnen in Barcelona …
Ingredients
- 600 gram Groene asperges
- 1 stuks Eieren
- 25 milliliter Melk
- 30 gram Bloem
- 6 eetlepels Olijfolie of meer indien nodig
- Peper
- Zout
Instructions
- Maak de asperges schoon, spoel ze af en snij de punten (ongeveer 14 centimeter) af. De resterende stukken kun je eventueel voor een ander recept gebruiken.
- Breng wat water met zout aan de kook en kook de asperge-punten ongeveer 2-3 minuten tot ze beetgaar zijn. Haal uit de pan en laat ze goed uitlekken.
- Klop het ei los met de melk in een diep bord en pak een ander diep bord voor de bloem.
- Wentel de asperge-punten in de bloem en haal ze door het ei/melk-mengsel.
- Verhit de olijfolie in een pan tot het zeer heet is. Bak de asperge-punten in de olie tot ze goudgeel zijn (pas op: spettergevaar). Gebruik bijvoorbeeld een grote tang voor het omdraaien.
- Laat de asperge-punten uitlekken op wat keukenpapier, bestrooi met peper & zout en serveer warm.
Buen provecho!
- Cuisine: Spaans
- Course: Bijgerechten
- Skill Level: Makkelijk
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
3 reacties
Tapas – Gebakken asperges http://t.co/jhqkL6TmQD
Pingback: Tapas - Chorizo al vino - MiCook
Pingback: Asperges - MiCook